Tillsammans har företagens operativsystem för mobila enheter, iOS och Android, nästan hela världsmarknaden. När dessa rivaler nu går samman för att bygga en teknisk lösning för smittspårning via mobilen har det alltså potential att bli en heltäckande global lösning, om de som utvecklar sådana appar väljer att använda sig av deras plattform.
Ska spåra smittbärare via Bluetooth
Av de tekniska specifikationerna framgår att integriteten ska skyddas genom att man inte använder sig av GPS, man skall alltså inte ta reda på var någonstans användare befinner sig. Kontaktspårningen ska endast nyttja Bluetooth, som gör det möjligt för telefoner som är i närheten av varandra att automatiskt utbyta identifieringsnycklar, som uppges vara anonymiserade. Dessa nycklar sparas lokalt på telefonen.
Systemet ska bygga på frivilligt deltagande. När någon som använder en sådan app konstateras vara smittad av Covid-19 så kan man markera sig själv som Covid-19-bärare. Då kommer identifieringsnycklarna som visar vilka andra app-användare hen varit i närheten av senaste tiden att laddas upp till molnet, och sedan skickas en varning till dem som det berör.
Smittspårningsappar populära i många länder
Sedan tidigare har Singapore en sådan frivillig app, TraceTogether, som laddats ned av över en miljon invånare. Den senaste tiden har flera europeiska länder meddelat att de utvecklar egna varianter. Tyskland och Norge väntas lansera sina varianter efter påsk. I USA kommenterade president Trump Google/Apple-initiativet med att ”det är intressant, men många är oroade över individers frihet, men vi ska ta titta på det”.
Här i Sverige har Folkhälsomyndigheten tidigare meddelat att man inte planerar något smittspårningsapp. MSB har sagt att de snart ska berätta om någon digital tjänst kring Corona. Enligt SVT:s källor jobbar forskare med en Corona-app. Allt fler privata initiativ dyker också upp, såsom ”CoronaFree” som är en av vinnarna i det statliga initiativet ”Hack the Crisis”.