Hackathonet Hack for Sweden, som Digitaliseringsmyndigheten nu står bakom, brukar samla några hundra deltagare för att på 48 timmar komma på it-baserade lösningar på olika samhällsproblem. I år var fokus coronakrisen, och allt skedde på distans. Det fick fler än någonsin att anmäla sig.
– Det var ett fantastiskt gensvar med över 7 500 engagerade personer som kom med mycket varierade förslag, berättar Madeleine Serenhov, projektledare för Hack the Crisis.
Kategori: rädda samhällen
Alltifrån en tjänst som skulle få folk att våga gå till butiker igen med hjälp av en QR-kod som entrébiljett för att få en egen tids-slot i affären, till ett sätt att snabbt producera skyddsvisir åt vårdpersonal.
Det vinnande konceptet i kategorin ”rädda samhällen” är tjänsten Coronafree som går ut på att spåra – inte de som har corona – utan de som haft det, och blivit immuna.
– Har man antikroppar så är det troligt att man inte får sjukdomen igen, i alla fall inte inom det närmaste året. Och om det blir så som man förutspår, att 60% av Sveriges befolkning kommer att ha smittats innan det här börjar avta ordentligt, så vill man ju naturligtvis veta om man själv tillhör de här 60 procenten eller är kvar i gruppen som fortfarande kan bli smittad, säger medicinska rådgivaren Gunnar Klein, professor i informatik och läkare som tidigare forskat i immunologi.
Intyg på immunitet
Tanken är att man ska kunna gå till en läkarmottagning och göra ett sådant test, och om man har antikropparna ska man få ett ”immunitets-intyg” som bland annat ska kunna visas upp i en app.
Förhoppningen är att det ska hjälpa till att öppna upp de igenbommade samhällena igen, vara en del av den ”exit-strategi” som allt fler börjar efterfråga.
– Man pratar om en andra, kanske tredje våg, och då är ju det enda sättet att försöka hitta de friska människorna om man inte ska fortsätta vara i ”lockdown”. Har man ett intyg på att man är immun så kan man ju gå tillbaka till jobbet eller umgås med vänner igen, säger CoronaFree:s projektledare Anders Jonson.