Teknologiskt krig mot coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Techbranschen kraftsamlar för att hitta lösningar mot covid-19. Den globala rörelsen ”Hack the Crisis” kommer nu till Sverige.

Kampen mot corona håller på flera sätt på att bli ett teknologiskt krig. Appar för smittspårning, AI för läkemedelsutveckling och 3D-skrivare för att göra plastvisir är några exempel. Här i Sverige finns flera olika initiativ för att bidra med tech-kompetens. Ett är helgens ”Hack the Crisis Sweden” där man ska ta fram prototyper för att lösa praktiska problem.

– Alla är med på länk, vi livestreamar allting, man är med i våra olika digitala plattformar, det är nog det mest digitala vi har gjort på länge, berättar Love Dagar, hackathon manager på Hack the Crisis.

Coronapandemin

Bakom det här ligger det statliga initiativet Hack for Sweden, som för bara någon vecka sedan hakade på den här globala trenden med Hack the Crisis-hackathons. En vanligt återkommande ”uppfinning” i andra länder har varit någon form av app för smittspårning.

Konkreta lösningar

– Hack the Crisis syftar till att hitta konkreta lösningar. Vi har tre områden man kan tävla i: rädda liv, rädda samhällen, och rädda näringslivet, säger Carolina Emanuelson, partneransvarig på Hack the Crisis Sweden.

Med start på fredag kväll får deltagarna, som väntas bli tusentals, 48 timmar på sig att utveckla digitala lösningar som snabbt ska kunna användas av olika myndigheter.

– Det är otroligt viktigt både från vårt och regeringens håll att det här är lösningar som kan omsättas på en gång, för det är det som Sverige behöver just nu.

Flera initiativ

Det pågår flera andra tech-initiativ mot Corona i Sverige just nu. Action against Corona jobbar med att koppla samman finansiärer med entreprenörer som har en idé, exempelvis en tjänst som parar ihop de som behöver få hjälp med att handla med de som vill hjälpa till.

 #ViTecherUpp är ett upprop i IT-branschen som samlat över 80 företag och universitet inom artificiell intelligens och digitalisering. Caroline Andersson är vd på Governo som drog igång det hela.

– Vi jobbar med alltifrån smittspårning, matchning av hemleveranser till äldre, 3D-printning av teknik till vården, stöd till utsatta barn, kultur på distans med mera. Just nu pågår ett 15-tal initiativ som vi agerar gemensamt kring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet