Fredag 22 juli 2011
På eftermiddagen kör Anders Behring Breivik in i regeringskvarteret i centrala Oslo med en bil lastad med en 950 kilos gödselbomb. Han parkerar framför Höyblokka, med statsminister Jens Stoltenbergs kontor och justitiedepartementet. Han lämnar området till fots.
15.26: En kraftig sprängladdning detonerar i regeringskvarteren i Oslo. Explosionen orsakar stor förödelse, bland annat rivs ett hål upp i väggen till statsminister Jens Stoltenbergs kontor. Vittnesmål från platsen beskriver centrala Oslo som en krigszon.
17.26: Polisen får det första larmet om pågående skottlossning på ön Utöya. På ön, som ligger fyra mil från Oslo, pågår ett sommarläger som arrangerats av de norska Socialdemokraternas ungdomsförbund, AUF.
18.14: En mamma till en av lägerdeltagarna får ett sms från sin son. Sonen uppger då att han har försökt att gömma sig från skytten på ön.
18.21: Tidningen Verdens Gang får uppgifter från ögonvittnen som säger att skytten på Utöya ska ha identifierat sig som polis. Han har sagt sig vilja informera ungdomarna om bombdådet i Oslo. När många lägerdeltagare var samlade öppnade han eld mot dem.
18.25: Den första polisstyrkan anländer till Utöya.
18.27: Enligt uppgifter som senare lämnas under en presskonferens grips skytten kl. 18.27 av polisen.
19.30: Representanter från den norska polisen bekräftar att man har gripit skytten på lägret på Utöya. Enligt polisen är gärningsmannen lång, blond och har ett nordiskt utseende.
20.55: Polischefen Sveinung Sponheim säger i ett uttalande att polisen tror att den gripne mannen är inblandad i bombdådet i Oslo såväl som i skottlossningen på Utöya. Under fredagsnatten fortsatte polisen att söka igenom ön i jakt på fler offer. Man draggade även i vattnet utanför Utöya, då många ungdomar i panik försökte simma bort från skytten. I Oslo har polisen spärrat av stadens centrala delar.
Lördag 23 juli 2011
03.51: Dödssiffrorna stiger drastiskt. Från att ha talat om tio döda uppger polisen i Oslo att minst 80 personer dödades på Utöya. Många vaknade på lördagen till chockbeskedet. Den slutgiltiga dödssiffran blev åtta offer för bomben i Oslo och 69 döda på Utöya.
12.52: Under lördagen identifieras den gripne skytten som den 32-årige norrmannen Anders Behring Breivik. Han beskrivs som högerextrem och har flera vapen registrerade i sitt namn. Behring Breivik hade även författat ett manifest, som han skickat till ett antal personer en timme före explosionen i Oslo.
23.40: Anders Behring Breiviks försvarare, Geir Lippestad, meddelar att Breivik har erkänt dåden.
Söndag 24 juli 2011
13.08: Det norska, främlingsfientliga Fremskrittspartiet bekräftar att Behring Breivik under flera års tid varit aktiv medlem i partiet, enligt tidningen Aftenposten.
Måndag 25 juli 2011
Beslut i Oslo tingsrätt om att Anders Behring Breivik ska hållas häktad i åtta veckor. Klockan tolv samlas människor i de nordiska länderna för en tyst minut. I Oslo samlas nära 150.000 människor i en rosmanifestation. Statsminister Jens Stoltenberg, kronprinsparet och förra statsministern Gro Harlem Brundtland är på plats.
Fredag 29 juli 2011
Alla de dödade i terrordåden, åtta i Oslo och 69 på Utöya, har identifierats. Alla namnen offentliggörs av polisen, i samtycke med de anhöriga.
Fakta
Hälften av offren på Utöya under 17 år
• Sammanlagt 77 människor dödades av Anders Behring Breivik i Oslo och på Utöya den 22 juli 2011.
• I Oslo dödades åtta människor av den sprängladdning Behring Breivik lät detonera i regeringskvarteren.
• Nio personer skadades allvarligt och runt 200 lindrigt.
• På Utöya dog 67 människor av dödande skott medan två personer dog genom drunkning och fall.
• Ungefär hälften, 34 av dödsoffren, var mellan 14 och 17 år gamla.
• 22 offer var mellan 18 och 20 år
• Sex personer var mellan 21 och 25 år.
• Endast sju av dödsoffren på Utöya var över 25 år.
• 33 personer träffades av Breiviks beskjutning utan att dö av skadorna.
Åtalet mot Anders Behring Breivik TT/NTB