Under terrordåden i Frankrike förra veckan sade terroristerna – som alla tre dödades – att de arbetade på uppdrag av Al-Qaida på arabiska halvön (Saudiarabien och Jemen), förkortat Aqap, samt för terrorgruppen Islamiska staten, IS.
Det är gärningsmännens egna uppgifter. Frågan för säkerhetstjänsterna runt om i Europa är nu om det som hände i förra veckan i Frankrike – och det som hände i Belgien i går – är upptakten till en serie av terrorattacker riktade mot västeuropeiska länder.
20 sovande celler
Den amerikanska tv-kanalen CNN citerar ”underrättelsekällor i Västeuropa och Mellanöstern” och säger att det just nu ska finnas 20 ”sovande celler” – alltså grupper som än så länge inte är direkt aktiva men som kan sättas igång på kort varsel.
Frågan är: På kommando av vem? Det är en fråga som gäller även tragedierna i Frankrike. Var det någon som gav order till terroristerna eller var detta spontana aktioner, som inte toppstyrdes utan som bara var inspirerade av de krafter som nu till exempel härskar över delar av Syrien och Irak.
Uppgifterna om terrorcellerna stammar alltså från en anonym källa. Ändå finns det andra uttalanden från säkerhetskällor som i alla fall visar på att man fruktar att en ny utveckling är på gång. Men anonyma uppgifter måste alltid tas med en nypa salt.
IS är den terrororganisation som fått mest uppmärksamhet den senaste tiden. Den har lagt under sig delar av Syrien och Irak och har där utropat en egen religiös stat, ett kalifat.
”Inget hot”
Länge har bedömare menat att IS inte är ett internationellt hot. IS är, har terroristexperter sagt, fullt upptaget med att bygga sin egen stat. Det är al-Qaida som är den terrorgrupp som har som övergripande mål att slå till utomlands mot västerländska mål.
Det var också ledaren för al-Qaida i Jemen (Aqap) som tog på sig ansvaret för dåden i Frankrike. Sen är frågan hur trovärdiga de uppgifterna är.
Men nu säger en central placerad underrättelsekälla, enligt CNN, att ett större attentat i Belgien skulle göras på uppdrag av IS.
Dramatisk förändring
Om uppgifterna stämmer är alltså även det fruktade IS nu på något sätt verksamt i Västeuropa. Det är i så fall en dramatisk förändring.
Enligt CNN finns det 180-200 terrorister i dessa celler och de skulle ha sin tyngdpunkt i Frankrike, Tyskland, Belgien och Nederländerna. Det som avslöjades i Belgien på torsdagen skulle i så fall bara vara upptakten till ytterligare terrordåd.
Enligt belgiska säkerhetsuppgifter har medlemmarna i den nu avslöjade cellen varit i Syrien och talat med representanter för IS.
Skrämma opinionen
Om IS är inblandad står det ganska klart vad som är terrorgruppernas mål. Man vill påverka – och skrämma – den västliga opinionen. Just nu pågår ju ett massivt USA-lett bombkrig mot IS ställningar i både Syrien och Irak.
Det bombkriget verkar ha hållit tillbaka IS framgångar under hösten. Före jul sades det allmänt att IS verkade ha förlorat initiativet.
Nu verkar det som om man har satsat långsiktigt och under hösten byggt upp ett nät av sympatisörer även i Västeuropa.
Mardrömslikt
Det är en mardrömslik situation. Redan tidigare har det talats om det hot som utgår från IS genom att unga västeuropeiska anhängare skulle kunna inspireras till terrordåd när de återvänder hem från sin tjänstgöring i IS styrkor i Irak eller Syrien. De skulle då vara väl tränade för att genomföra terrordåd i sina hemländer.
Det är detta skräckscenario som nu kan hålla på att förverkligas.
Europol, EU:s polisstyrka, räknar med att det finns ett möjligt hot från mellan 3.000 och 5.000 unga jihadister som skulle kunna utföra attacker i Västeuropa.
Den som har sagt det är Europol-chefen Rob Wainwright. Han talar om det största terrorhotet sedan den 11 september 2001, då World Trade Center i New York angreps.
Har ändrat taktik
Frågan är fortfarande hur styrda dessa grupper är av IS eller al-Qaida. Europol-chefen menar att terrorismen har ändrat taktik sedan år 2001 då det var stora centralt planerade attacker som utfördes.
Nu är nätverken mer diffusa och mer oberoende av sina ”moderorganisationer”, menar han.
Man kan tillägga att detta också gör det svårare för de hotade ländernas säkerhetstjänster att bekämpa terrorgrupperna. Underrättelseorganisationerna verkar treva i mörker.
Saknar folk till övervakning
Ett exempel på detta är händelserna i Frankrike. De tre terroristerna hade varit under bevakning, men denna avbröts. Förklaringen från den franska säkerhetstjänsten var: Vi har inte folk till all övervakning.
Kartläggningen av misstänkta blir alltså ett enormt arbete. Om det ska kunna utföras krävs troligen en enorm ökning av personal till säkerhetstjänsterna. Det kan förändra våra samhällen.
Det är samtidigt svårt att avgöra hur effektiva säkerhetstjänsterna är. Tillslaget i Belgien i går visar ju på att det går att komma åt dessa terrorister. Men frågan är hela tiden hur mycket säkerhetstjänsterna vet och vad som döljs bakom alla dimridåer.
Hemlighålls
Säkerhetstjänsternas problem rent informationsmässigt är ju också att man oftast inte går ut och talar om vad man avslöjat. De lyckade aktionerna blir alltså hemlighållna.
Allmänheten får bara reda på säkerhetstjänsternas misslyckanden – som de tragiska fallen i Frankrike förra veckan.