– Den ena orsaken är alkoholism, som slår ut folk, och den andra är för tidig död på grund av brottslighet, säger Jakub Swiecicki, Vitrysslandsexpert vid Utrikespolitiska institutet, till TT.
President Aleksandr Lukasjenko har sedan 1994 byggt det som kallas Europas sista diktatur. Politiska, juridiska, sociala och andra mänskliga rättigheter är brutalt begränsade, medierna kontrollerade och livets villkor rent allmänt hårda.
Befolkningen har minskat med nära en miljon sedan självständigheten 1991, till cirka 9,5 miljoner. Många högutbildade har lämnat landet, födslarna är färre och dödligheten kryper ner i åldrarna.
Nu lever kvinnorna i snitt i 76 år – men männen får bara 65 år.
Vitryssland ligger så nära Sverige, men hamnar ofta i medieskugga. Nu ska ishockey-VM spelas där i maj, och landets oppositionella hoppas att problemen därför ska belysas mer.
Alkohol stort problem
Valjantsin Stefanovitj, jurist och vice ordförande för det vitryska människorättscentret Viasna, säger att främst männen känner hopplöshet och att de äts av utbredd alkoholism – men också om alkoholismens övriga följder.
– Alkoholen påverkar hälsan direkt, men den ger också olyckor från sådant som rattfylleri, och mer våldsbrott. Det är ett enormt problem och det är också därför männen dör tidigare, säger Stefanovitj till TT.
Den vitryska oppositionspolitikern Olga Karatch säger att tidvis galopperande hyperinflation underminerat köpkraften. Inte sällan har män inte bara ett, utan två eller tre jobb för att kunna försörja familjen.
– Andan i det vitryska samhället är att männen måste ansvara för familj, pengar och karriär. Pressen på dem är stor och många bryts ner mentalt, eller drabbas av hjärtproblem, säger Karatch.
Yrken som är förbjudna
Karatch, som även var med och startade organisationen Kvinnor för fullt medborgarskap, anser att Vitryssland är allt för konservativt patriarkaliskt och att mycket är att vinna på mer jämställdhet mellan könen.
– Varje slags diskriminering påverkar båda könen. Många män tror att feminismen är ett stort hot mot dem, men jag anser att feminismen kan göra väldigt mycket gott för män – och särskilt för vitryska män, säger Karatch.
Alkoholism, arbetslöshet, självmord – men också diskriminering på arbetsmarknaden.
Karatch nämner en lista med 252 yrken som kvinnor inte får utföra, bland annat pilot samt lastbils- och busschaufför.
– Dessutom är det stora löneskillnader mellan män och kvinnor, även för samma arbete.
Svåra förhållanden för båda könen
Stefanovitj håller med om att kvinnor diskrimineras. Han undrar hur en del av yrkena kommit upp på listan av förbjudna yrken.
– Jag förstår det inte. Många av dem har ju ingenting med fysisk styrka att göra.
TT: Är det ett tecken på ett patriarkaliskt samhälle?
– Ja, det tror jag. Vi har väldigt patriarkala strukturer i samhället, svarar han.
Stefanovitj säger att Lukasjenkos system äter både män och kvinnor, men på olika sätt.
– Männen åker till Moskva och jobbar många timmar varje dag, sju dagar i veckan i åratal och under svåra förhållanden. Och andra sidan jobbar kvinnorna först i sina yrkesarbeten, och sedan arbetar de hemma och tar hand om barnen.
En annan orsak till att dödligheten ökat i yngre åldrar är enorma problem i hälso- och sjukvården.
”Stjäl resurser”
Maryna Adamovytj är gift med den socialdemokratiske politiske fången Mykola Statkevitj, som efter presidentvalet 2010 dömdes till sex års fängelse för att ha organiserat massupplopp.
Adamovytj är också läkare. Hon dömer inte helt ut sjukvården, men de sociala problemen syns i akutrummen.
– Väldigt, väldigt många som förs till sjukhus är alkoholister eller narkomaner, ofta med knivskador. De stjäl resurser från läkarna, säger hon till TT.
Adamovytj håller inte med om att Vitryssland är ett patriarkat, utan ser det snarare som motsatsen.
– Kvinnorna är den stabiliserande faktorn i samhället. I vardagslivet är kvinnorna starkare än männen.
Fakta: Vitryssland
* Vitryssland har cirka 9,5 miljoner invånare på en yta ungefär hälften så stor som Sveriges.
* Huvudstad är Minsk med cirka 1,8 miljoner invånare.
* Sedan 1994 styrs landet av den förre kolchosdirektören Aleksandr Lukasjenko, som kraftigt och regelbundet kritiserats av oppositionen och västvärlden för sitt auktoritära styre.
* Landet, värd för ishockey-VM i maj, kallas ofta Europas sista diktatur. Sedan Lukasjenko tog makten 1994 har inte ett enda val levt upp till internationella normer.
* Efter presidentvalet 2010 slog staten ner stenhårt på oppositionen. Hundratals greps och misshandlades, däribland två presidentkandidater och några av landets mest kända journalister. Flera åtalades och dömdes.
* Efter presidentvalet införde EU och USA sanktioner mot ledande vitryska politiker.