Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christine Grahn svara på kritiken mot Tiktok i Morgonstudion den 17 februari: ”Vi kommer inte lämna ut data till Kina” Foto: SVT/TT

Tiktok öppnar nytt datacenter i Norge – samtidigt som USA kan förbjuda appen

Publicerad

Samtidigt som Vita huset går ut med att de stöttar en lagstiftning som ger administrationen befogenheter att förbjuda Tiktok – så går Tiktok ut med nyheten att två nya datacenter ska öppnas i Europa för att skydda användardata ytterligare.

Tiktok meddelade under onsdagen att två nya datacenter ska öppnas i Irland och i Norge för att skydda användarinformation i hela Europa. Detta samtidigt som det politiska trycket ökar i USA för att förbjuda den sociala videoappen.

Planen är att alla dataöverföringar utanför Europa ska granskas av ett tredjeparts IT-företag. Vilket företag har Tiktok inte fastställt ännu.

Illustration av det planerade centret utanför Hamar i Norge. Foto: CTS Nordics

I USA pågår fortsatt diskussionerna om den populära appen, på grund av sina kopplingar till Kina via Tiktoks moderbolag Bytedance. Enligt kinesisk lag så måste företag dela information och uppgifter med Kinas säkerhets- och underrättelsetjänst vid begäran.

I februari gästade Christine Grahn, samhällspolitisk chef för Tiktok Norden SVT:s Morgonstudion.

– Kinesiska staten har aldrig begärt data av oss. Om de skulle göra det så har vi varit tydliga med att vi inte kommer lämna ut den, sa Grahn då.

Men USA tar inte saken lättvindigt. Under tisdagen visade Vita huset sitt stöd till ett lagförslag som skulle kunna ge USA:s president Joe Biden befogenhet att förbjuda Tiktok. Vid en utfrågning i senaten på onsdagen sa FBI-chefen Christopher Wray att Tiktok ”skriker” om säkerhetsrisker, rapporterar The Guardian.

Tiktoks plan i Europa är lik den plan som presenterats för USA. Enligt den amerikanska planen som kallas för ”Project Texas” så ska data från amerikanska användare lagras i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.