• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Ukrainsk militär gjorde testbeskjutningar i en militärbas i Kiev. Militär och pro-ryska rebeller har stridit under de senaste dagarna, trots eldupphör. Foto: TT

Flera döda i Ukraina – Putin på Krim

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett tiotal personer har dödats i hårda strider mellan ukrainska styrkor och pro-ryska separatister i landets östra delar sedan natten till måndagen.

Under tiden är Rysslands president Vladimir Putin på besök på den annekterade Krimhalvön.

Två civila, en man och en kvinna, ska ha dödats i orten Sartana, utanför Mariupol, som Kiev kontrollerar. En man dödades också i en Kiev-kontrollerad stad nära separatisternas huvudort Donetsk, uppger en källa inom det lokala hälsodepartementet.

Ytterligare fyra civila, varav tre i Donetsk, ska ha dödats under nattliga bombardemang, enligt en separatistkälla. Dessutom ska en knapp handfull ukrainska soldater ha dödats.

Nästan 7.000 döda

Flera civila ska också ha skadats.

I lördags rapporterade Ukrainas armé att den utsatts för de största anfallen hittills sedan avtalet om eldupphör skrevs på i februari. Avtalet har ofta brutits.

Från mitten av april i fjol fram till och med den 27 juli i år har FN räknat till 6 832 dödade civila och soldater i östra Ukraina, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax. Dessutom har 17 087 personer skadats. Vidare har cirka 2,3 miljoner ukrainare tvingats på flykt undan striderna och är antingen internflyktingar eller har sökt asyl i andra länder.

”Är förnedrande”

Putin har inlett ett tredagars-besök på Krimhalvön, vars annektering av Ryssland i början av 2014 var startskott för våldet. Ukrainas president Petro Porosjenko kallar besöket ”en fortsättning av försöket att eskalera situationen”.

Putin sade att han i grund och botten ser ryssar och ukrainare som samma folk. Han kritiserade bland annat också Ukraina för att ta in utländska specialister och rådgivare – som Georgiens förre president Micheil Saakasjvili.

– Sluta med denna skamliga vana. Det är förnedrande för det ukrainska folket, säger Putin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.