Fouad i kostym framför en suddig bakgrund av byggnader och den amerikanska kongressen i skymning. Kontexten antyder en nyhetssändning med fokus på politiska händelser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi rapporterar om stormen Miltons framfart genom Florida, USA. Foto: Sara Cosar

En och en halv miljon utan el när Milton når land

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har dött efter att en tornado dragit fram i Florida. En och en halv miljon hushåll är utan el, när orkanen Milton nu nått land.

Milton har nu nått den amerikanska delstaten Florida och vindarna har vält träd och elstolpar.

Fler än en och en halv miljon hushåll i Florida är utan ström, en siffra som väntas stiga i takt med att stormens öga rör sig mot fastlandet, rapporterar AP.

Flera personer har dött efter att en tornado dragit fram i St. Lucie county, enligt CNN.

90 tornadovarningar

Fler än 90 tornadovarningar har utfärdats i delstaten under onsdagen, vilket är det högsta antalet som någonsin utfärdats under en dag i en enskild delstat, rapporterar CNN.

Myndigheter har varnat för att orkanen kan bli livshotande och räddningstjänsten har tidigare varnat för att ingen kan räkna med att bli undsatt när ovädret drar in över fastlandet.

– Det kommer att inträffa dödsfall, jag tror inte att det finns någon väg runt det när du har 3 meter höga stormfloder, det kommer vara människor som stannar kvar, och de kommer att vara i nöd, säger Floridas guvernör Ron DeSantis under en pressträff på onsdagen.

Två personer står framför en ljus bakgrund med stora fönster, omgivna av grönska utanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Parneviks: ”Alla som bor i Florida eller har bott i Florida hela sina liv vet vad man kan förvänta sig” Foto: SVT

Uppmanar människor att stanna där de är

Evakueringsorder har utfärdats för samhällen längst Floridas västkust där över 6 miljoner människor bor. De som stannat kvar uppmanas att hålla sig inne:

– Där du är nu är där du kommer att vara under Miltons varaktighet, säger ett av de drabbade länens chef för nödhantering, Matt Myers och fortsätter.

– Förhållandena blir snabbt värre.

Biden varnade: ”Evakuera nu”

USA:s president Joe Biden sa tidigare under onsdagen att orkanen kan bli den värsta som drabbat Tampa-området på 100 år och uppmanade invånare att ta den på allvar.

– Om du beordrats att evakuera så måste du evakuera nu, nu, nu. Det borde du redan gjort. Det är en fråga om liv och död och det är ingen överdrift, säger han under en pressträff i Vita huset.

Över 30 000 i skyddsrum

Enligt Ron DeSantis, Floridas guvernör befinner sig nu över 30 000 personer i skyddsrum.

– Vi har över 30.000 individer i skyddsrum, men vi har plats för över 200.000 individer”, säger DeSantis under en pressträffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.