Hon har FN:s uppdrag som rådgivare för återuppbyggnad av Syrien efter kriget. Men situationen i landet ser dyster ut.
Fullt krig råder på flera håll efter den kollapsade vapenvilan som förhandlades fram i våras av USA och Ryssland.
– Jag känner en viss dämpad optimism för fredsprocessen om Syrien, säger toppdiplomaten Birgitta Holst Alani till SVT Nyheter.
Ljuspunkter: Hjälp når längre
300.000 människor har mist livet sen konflikten startade 2011. Fredssamtalen i Geneve tog paus april i år och det är oklart när de kan återupptas.
Finns det några ljuspunkter eller tecken på framsteg?
– FN-konvojer med humanitär hjälp har nu tagit sig in i alla belägrade områden där människor lever under svåra förhållanden. Men förnödenheter och medicinsk utrustning försvinner på vägen, säger Birgitta Holst Alani, som hoppas att ett nytt eldupphör skulle bana väg för att återuppta fredssamtalen.
Var stationerad i Irak
Birgitta Holst Alani har lång erfarenhet av internationellt arbete. Hon har de senaste 30 åren arbetat för UD, Svenska institutet i Alexandria och FN i länder som Irak, Syrien, Nigeria och Egypten.
Under åren 2008-2010 var hon stationerad i Irak och hoppas nu att Syrien inte går samma öde till mötes som Irak efter krigets slut.
– USA tog över styret av Irak utan hänsyn till landets kultur eller historia. De körde med bandvagnar på Babylons antika gator. Det kan liknas vid kulturell våldtäkt och man förstörde landet genom att avskeda duktiga statstjänstemän och militärer. Det är syrierna själva som ska skapa ett nytt land efter eldupphör och det unika med fredsprocessen i Geneve att det civila samhället finns representerat i en rad olika grupper, inte minst kvinnorna som deltar i en FN-ledd fredsprocess för första gången, säger Birgitta Holst Alani.
Men kvinnorna har varken den militära, politiska eller ekonomiska makten. Kan de spela en roll i förhandlingarna?
– De har ingen makt men de kan ändå spela en roll. De kan påverka männen i oppositionsgrupperna och till exempel kräva kvotering och representation i en ny statsbildning.
Rykten om ny konstitution
Hon tror däremot inte att landet riskerar att delas efter kriget.
– Ingen av parterna vill det, kurderna vill ha ett federalt system och på sikt ett eget område med stort självbestämmande.
Rysslands militära ingripande har trängt tillbaka IS och andra islamistiska grupper. Hur ser du på Rysslands nya roll i Syrien?
– Det sägs att både USA och Ryssland skriver på en ny konstitution för Syrien. Men syrierna har egna välutbildade jurister som ska sköta det arbetet tillsammans med FN. De vill bygga sitt eget land men det kommer att ta tid och ske stegvis.
Undervisar hemma i Sverige
Birgitta Holst Alani är arabist och undervisar asylsökande i svenska i sin hemkommun Enköping. Hon arbetade aktivt med kvinnogrupper under den arabiska våren i Egypten och tog initiativ till ett Almedalen i Kairo.
– Ja, det gjorde jag! Jag lyckades samla intressanta människor från olika politiska partier under en dag i Kairo. Där fanns feminister, salafister och liberaler i en enda blandning. Det blev väldigt lyckat, säger hon stolt.