Nyligen sa Wagners chef Jevgenij Prigozjin att gruppen inte harnågon närvaro i landet. Men mycket pekar på att det inte stämmer.
Detär känt att Wagner gjorde entré i landet redan i slutet av 2017, påinbjudan av den dåvarande diktatorn och numera internationelltefterlyste Omar al-Bashir. Men när Bashir störtades 2019 bytte mansnabbt lojalitet och gick över till kuppmakarna.
Skickat luftvärnsrobotar
Wagnergruppen ärkända för att förneka och lägga ut dimridåer kring sin verksamhet.Allt för att kunna uppfylla sina syften om lukrativa gruvkontraktoch träning av väpnade grupper, inte minst i afrikanska länder.
Wagnergruppen ska nu även ha skickat luftvärnsrobotar till densudanesiska milisen RSF i striderna mot landets armé, uppger flerakällor för CNN.
Lojala till den som betalar
Men gruppen har tidigare haft affärsrelationer med båda parter i konflikten. Något som tydligt visar gruppens affärsmodell.
Lojalitetenligger alltid hos den som är vid makten och den som betalar. Allrahelst där man kan livnära sig påoroligheter och på tvivelaktiga ledare.
I videon listar SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås tre skäl till varför Wagnergruppen söker inflytande i det konfliktfyllda Sudan.