Det var staden Hyères i södra Frankrike som tre personer insjuknade i augusti. Alla är nu friska, men eftersom ingen av dem vistats i områden där viruset tidigare funnits konstaterar ECDC att de med stor sannolikhet blivit smittade av mygg i Frankrike.
Enligt Anders Wallensten vet man inte säkert hur smittan kommit till Europa, eftersom man inte hittat några myggor som bär på smittan.
– I utbrott med liknande sjukdomar är det oftast någon som varit ute och rest och varit sjuk vid hemkomst och sedan blivit myggbiten. Myggor som bitit den sjuke kan då plocka upp viruset och sprida det till andra.
Liten risk för spridning
Även om det är första gången som zikaviruset upptäcks i Europa är risken för spridning liten.
– Det är osannolikt att det blir mer spridning kring de här fallen. Dels därför att man inte upptäckt fler fall när man letat aktivt, men också för att myggsäsongen håller på att avta i Frankrike, säger Anders Wallensten.
Enligt honom är det inte helt ovanligt att liknande virus sprids i medelhavsländer under sommaren och hösten. Dock brukar inte utbrotten bli så stora då myggorna dör på vintern i Sydeuropa, till skillnad från till exempel i Sydamerika.
Stor spridning i Sydamerika
Zikaviruset fick stor spridning i Sydamerika efter ett utbrott 2015. Det sprids av tigermyggan som inte finns i Sverige, men på flera håll i Sydeuropa. Zikaviruset kan orsaka allvarliga neurologiska skador hos foster, framför allt sjukdomen mikrocefali som gör att ett barn föds med för litet huvud.