I Sverige har andelen som röker dagligen halverats de senaste 15 åren Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Trendbrottet: Män har börjat fimpa

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin minskar antalet manliga rökare i världen. Det visar en rapport från Världshälsoorganisationen, WHO. År 2020 spås det finnas tio miljoner färre rökare än 2018 – men historiskt är det kvinnorna som har lyckats bäst med att fimpa. 

Under snart två decennier, från år 2000 till 2018, har användandet av tobak minskat kraftigt i världen, från 1,397 miljarder rökare till 1,337 miljarder, enligt WHO:s rapport. Det innebär att 60 miljoner färre människor röker.  

Det är kvinnor som har stått för den stora minskningen. Förra året rökte 244 miljoner kvinnor, vilket är 100 miljoner färre än år 2000. Under samma period har män som röker blivit cirka 40 miljoner fler – och 82 procent av alla rökare i världen är män.

Men för första gången någonsin minskar nu antalet manliga rökare. 

”I många år har vi sett en stadig ökning i antalet män som använder dödliga tobaksprodukter. Men nu, för första gången, noterar vi en nedgång i männens användande, framdriven av regeringar som är hårdare mot tobaksindustrin”, skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus om de nya siffrorna.

Om trenden håller i sig förutspår WHO att det kommer att finnas över en miljon färre män som använder tobak år 2020, jämfört med 2018.

Åtta miljoner dör av tobak

Enligt WHO dör varje år över åtta miljoner människor världen om en för tidig död på grund av den farliga tobaksröken. Av dem är sju miljoner själva tobaksanvändare, resten dör i sviterna av passiv rökning. 

I Sverige har andelen som röker dagligen halverats de senaste 15 åren, enligt Centralförbundet för alkohol och tobaksvanor, CAN. Däremot har den sporadiska rökningen i princip varit oförändrad. Den vanligaste rökaren är en ung vuxen, mellan 17 och 29 år.

WHO:s rapport innefattar cigaretter, pipor, cigarrer, vattenpipor, tobaksprodukter som man inte röker och upphettade tobaksprodukter. Den innefattar inte e-cigaretter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.