Första juli 2019 utökas rökförbudet i Sverige till att bland annat gälla uteserveringar till restauranger och caféer. Foto: Magnus Andersson/TT

Efter rökförbudet: Bolmandet på uteserveringarna kraftigt reducerat

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen sammanställd statistik över antalet anmälningar mot det nya utökade rökförbudet utomhus, men Stockholms Länstrafik har under de tre första veckorna i juli fått in knappt 250. Många röker utanför entréer.

SVT Nyheter följde med stationschef Emilio Herrera vid Slussen – och det är omöjligt att hejda alla som röker utanför tunnelbanan. Bara under de 10 minuter som vi står där är det lika många olovliga rökare. Vi hinner inte ens fram innan de flesta fimpat och gått.

– Det är en gränsdragningsfråga hur nära man egentligen får röka, men vi anvisar våra resenärer att stå några meter bort, säger Emilio Ferrera.

Lagen saknar den typen av detaljer. I lagförslaget står bara att: ”I normalfallet bör rökförbudet gälla i vart fall inom ett par meters avstånd från entrén.” 

Uteserveringarna blev rökfria

Lagen har dock fungerat på landets uteserveringar. De blev i princip rökfria över en natt. Men många krögare är fortsatt kritiska till att behöva vara tillsynsansvariga.

– Vi har fortfarande inte fått klara regler. Hur man gör till exempel när restauranger och barer ligger på rad, vem har egentligen ansvar för tillsynen då? säger Annelie Telford, vd på Debaser i Stockholm.

Fler rökförbud diskuteras

Trots kritiken diskuterar en rad kommuner att införa fler eller större rökfria zoner. Frågan är om den typen av utökade rökförbud är i överensstämmelse med den nuvarande tobakslagen. Umeå kommun ville införa rökförbud i hela stadskärnan, men fick backa efter beslut i förvaltningsrätten.

Fast i Borgholm har man sedan den 1 juli också infört en egen utökad rökfri zon på gågatan mitt i centrum. Ett tiotal kommuner har redan infört förbud mot rökning på vissa allmänna badplatser, sedan 1 juli även till exempel Ronneby. 

Och Malmö och Växjö hör till kommuner som diskuterar utökade förbud i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.