Trots växande klimatkris eldas allt mer kol globalt

Uppdaterad
Publicerad

Löftena om koldioxidneutralitet har avlöst varandra sedan klimatmötet i Paris 2015 och en viktig punkt i klimatarbetet handlar om att minska beroendet av kolkraft. Flera länder ha lovat att stänga sina kolkraftverk – men nu ökar istället kolproduktionen i världen. Och efter Rysslands krig i Ukraina råder nu en global kolboom.

Sanktionerna mot rysk energi har skapat en akut brist på olja och naturgas. Och nu ersätter kol allt mer den ryska energin i Europa. Tyskland, Österrike, Frankrike, Grekland, Nederländerna, Bulgarien och Italien drar nu igång stängda kolkraftverk.

Efter återkommande elavbrott förra året öppnar även Kina allt fler kolgruvor. Och i Indien fortsätter satsningen på att elektrifiera landsbygden, en elektrifiering som i huvudsak kommer från kolkraftverk.

Efterfrågan på el i USA ökar kraftigt på grund av allt högre temperaturer som kräver mer luftkonditionering. Och med ökad efterfrågan ökar risken för elavbrott. Därför ökar nu produktionen av kolkraft också i USA.

Rekordhöga priser

Och priset på kol har nått rekordhöga nivåer. I maj betalades 400 dollar för ett ton kol i Australien. Aktierna i världens kolbolag är några av de få börsvinnarna på en för övrigt dyster global aktiemarknad.

Bedömare tror ändå att efterfrågan på kol är kortvarig, ett resultat av den akuta bristen på energi efter sanktionerna mot Ryssland.

Däremot varnar klimatforskare och energiexperter för att allt fler länder nu skriver 20-åriga kontrakt om leveranser av naturgas. Konsekvensen blir att allt flera länder bygger sig fast i naturgas som också driver på klimatförändringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.