Trumps tillkännagivande väntas kommande vecka, efter flera månader av interna överläggningar som har intensifierats de senaste dagarna, enligt anonyma källor med insyn i frågan.
Tillkännagivande är ett sätt att kompensera för att det känsliga kampanjlöftet att flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem skjuts upp ytterligare.
Fullfölja kampanjlöftet
Presidenten har som avsikt att fullfölja sitt kampanjlöfte, men om han gör det kommer det att vara ett bakslag i försöken att få till stånd en fredsuppgörelse mellan israelerna och palestinierna.
Enligt internationella förhandlingar i samband med att den moderna staten Israel grundades efter andra världskriget ska Jerusalem vara en stad under internationell förvaltning, inte minst för att de heliga platserna i stadskärnan är viktiga för flera stora religioner.
Flera amerikanska presidenter före Trump har haft ambitionen att flytta USA:s ambassad, utan att någonting har hänt. Inte minst skulle reaktionerna bli skarpa i muslimska länder, också de som USA ser som allierade. I Jerusalem finns de helgedomar som näst Mecka och Medina i Saudiarabien vördas mest av muslimer.
Undantagsklausul
En amerikansk lag från 1995 om flyttning av beskickningen har därför inte kunnat genomföras. Trump har nu – liksom hans företrädare haft för vana att göra, ett halvår i taget — undertecknat en undantagsklausul som gör att lagen från 1995 inte kan träda i kraft. Han väntas skriva på en ny undantagsklausul kommande vecka.
Presidenterna Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama har alla skjutit upp flytten på detta sätt under sina mandatperioder.
USA:s vicepresident Mike Pence sade tidigare i veckan att Trump ”aktivt överväger när och hur” flytten av ambassaden ska ske.
– Inget beslut har ännu fattats i frågan, säger Heather Nauert, talesperson för utrikesdepartementet.