President Donald Trump anlände till USA i Air Force One på onsdagen efter det historiska toppmötet i Singapore med den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un.
Han skrev då på Twitter att Pyongyang utgjorde inte längre ett nukleärt hot.
”Alla kan nu känna sig mycket säkrare sedan jag tog över ämbetet. Det finns inte längre ett nukleärt hot från Nordkorea”, skrev han.
Han tillade att Nordkorea var inte längre USA:s största och farligaste problem.
Strax efter skrev han att: ”Vi sparar en förmögenhet på att inte gå i krig genom att förhandla i god tro, vilket båda parter gör”.
”Krigsspel”
De statskontrollerade nordkoreanska medierna beskriver tisdagens toppmöte mellan Trump och Kim som en stor framgång för Nordkorea. De syftar särskilt på att Trump sade att USA skulle stoppa ”provokativa” och ”kostsamma” ”krigsspel” på Koreahalvön.
Han sade också att han ville ta hem USA:s omkring 30 000 soldater från Sydkorea.
De ”krigsspel” Trump syftade på är de återkommande militärövningarna mellan USA och Sydkorea som pågått i åratal, men som vuxit i omfattning och intensitet under senare tid, något som Nordkorea tidigare reagerat kraftig emot.
Uttalandet om att stoppa ”krigsspelen” har väckt förvirring hos USA:s allierade i Asien och i USA:s kongress, landets högsta lagstiftande församling. Beskedet ses som en stor eftergift från USA:s sida och man frågar sig vad Trump verkligen fått i utbyte.
Enligt kärnvapen- och Nordkoreaexperten Shannon Kile vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, tyder det mesta på att Trumps besked inte var förberett ordentligt.
– Det finns inga indikationer på att det gjordes diplomatiska eller politiska förberedelser inför uttalandet, säger Kile.
”Djävulen är i detaljerna”
Shanon Kile betonar att värdet av toppmötet inte ska underskattas.
– Det har förbättrat det diplomatiska klimatet för USA:s relation med Nordkorea, vilket är betydelsefullt.
Nu återstår det att se hur toppmötet följs upp i praktiken. I slutändan kommer det handla om detaljer, säger han.
– Djävulen är i detaljerna, för att uttrycka det milt, avslutar Kile vid Sipri.