Thomas Philipson från Uppsala är den högst uppsatta ekonomirådgivaren till den amerikanska presidenten. Foto: Andreas Zernell, SVT

Trumps svenske toppekonom: ”USA går jättebra, men media vill ha en lågkonjunktur”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Philipson från Uppsala utnämndes nyligen till president Trumps högste ekonomiska rådgivare. Inför G7-mötet i helgen, varnar han för att det är Europa som har problem i ekonomin, inte USA.

Som ordförande för Council of Economic Advisers är han den högst uppsatta ekonomirådgivaren till den amerikanska presidenten, och han tycker Trump får oförtjänt kritik i Sverige.

– Som jag förstår när jag åker tillbaka till Sverige, jag har fortfarande familj i Stockholm, så får ni en väldigt ensidig bild av Trump därhemma. Ni får en väldigt partisk bild, skulle jag säga. Verkligheten i Vita Huset är inte alls som media målar upp.

Studerade i Uppsala

Thomas Philipson kom till USA när han var 22 år. Innan dess bodde han i Uppsala och pluggade matematik på universitet där, och spelade mycket volleyboll.

– Men så blev jag skadad och åkte till USA, för ett år hade jag tänkt. Men jag blev kvar lite längre, jag har varit här nu sedan 1984, säger han.

Philipson är professor vid University of Chicago och har hälsoekonomi som specialområde. Och just sjukvården väntas bli en stor fråga i presidentvalet 2020. Flera demokratiska kandidater profilerar sig på att vilja förstatliga den och Trump laddar också för att komma med förslag inom området, berättar Philipson för SVT Nyheter.

– Vi tar fram en plan just nu, som vi ska återkomma till, men vi har redan tillämpat initiativ som är grundade på samma två principer: att vi vill ha mer valfrihet och konkurrens inom hälsovården än vad som varit tidigare.

”Bästa ekonomin på 50 år”

Just nu i USA är den stora ekonomiska frågan: hur man ska tolka den senaste tidens börsoro och inbromsning i investeringar? Philipson ser inte det som ett tecken på att den amerikanska ekonomin håller på att vända.

– USA går jättebra. Vi har bästa ekonomin på 50 år med den lägsta arbetslösheten på flera decennier, 3,7 procent.

Så du ser inte tecknen som något som förebådar en lågkonjunktur?

– Nej, mycket av det här är ärligt talat media som vill ha en lågkonjunktur så folk förlorar jobbet och får sämre möjligheter. Därför att media vill att Trump ska förlora valet. Det är väldigt farligt, menar vi, för till skillnad från andra nyheter så kan ekonominyheter som påverkar konsumenternas framtidssyn bli självuppfyllande. Om konsumenten blir lika pessimistisk som media, det är väldigt farligt för den ekonomiska tillväxten.

Handelskriget med Kina, hur kommer det påverka tillväxten i USA och resten av världen?

– Det är för tidigt att säga, men vi har en väldigt hälsosam ekonomi här i USA just nu. Vi har fler som jobbar, de tjänar mer när de jobbar, de konsumerar mer, de sparar också mer – man kan inte begära mer än så! Vi har lite tillbakagång inom tillverkning och investeringar, men det är för tidigt att säga, och det är en strid vi är villiga att föra vidare. Status quo – inte göra någonting – hade varit oacceptabelt.

Som ekonomisk chefsrådgivare till presidenten, hur är det att ge råd till en man som är känd för att själv ha väldigt starka åsikter?

– Han har extremt bra omdöme. Vi pekar ut riktningen åt honom, men vi är rådgivare och i slutändan är det ju han som bestämmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.