Professor i internationell rätt i tv-studio, bild på israeliska bosättare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Israel är i en situation där man inte verkar ha råd att tänka på internationell rätt, säger Said Mahmoudi, professor emeritus i internationell rätt. Foto: SVT

Tunga israeler vill bygga bosättningar i Gaza

Publicerad

Tunga röster i Israel vill återigen bygga bosättningar i Gaza – något som avskaffades 2005.

Premiärminister Netanyahu har tidigare sagt att det inte finns planer på att ockupera Gaza eller tvångsförflytta befolkningen.

– Men fler och fler bedömare tvivlar på det, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Representanter för regeringspartiet Likud har i dagarna deltagit i en konferens för att etablera nya bosättningar på Gazaremsan. Flera ministrar i regeringen var på plats, bland annat säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir.

– Vi kan återvända hem och vi kan göra ännu en sak: Uppmuntra emigration, skanderade Ben-Gvir från talarstolen och fortsatte:

Krig mellan Israel och Hamas

– Inte tvinga dem, utan säga: Vi ger ett val, ge er av härifrån till andra länder. Israel är vårt land.

Bosättningar illegala

Det råder dock inga tvivel om att bosättningarna är olagliga, konstaterar Said Mahmoudi, professor emeritus i internationell rätt.

– De israeliska bosättningarna har alltid varit illegala, de strider mot folkrätten, mot Genève-konventionen från 1949.

Även Israels närmaste allierade, USA, har slagit fast att bosättningarna är illegala.

Säkerhetsminister Ben-Gvirs tal om att palestinier ska ”uppmuntras” lämna Gaza strider även det mot folkrätten, enligt Mahmoudi.

– Israel är en ockupationsmakt enligt FN. Och en ockupationsmakt har inte rätt enligt Genève-konventionen att göra sådana förflyttningar.

Bosättarna en nationalreligiös rörelse

Stödet för bosättningarna bland israeliska befolkningen ser enligt opinionsmätningarna ut att ligga på 25 till 40 procent, säger Anders Persson.

Rörelsen startade i vänstergrupper. Det finns också de som flyttat till bosättningarna av ekonomiska skäl, andra har gjort det av säkerhetspolitiska skäl.

– Men med tiden har rörelsen fått mer av en nationalreligiös karaktär. Religiösa argument driver dem och det kännetecknar också rörelsen som vi ser i dag, säger Anders Persson

USA-valet påverkar

Även om Israels premiärminister tidigare sagt att det inte är aktuellt med ockupation eller tvångsförflyttningar på Gazaremsan råder en allt större osäkerhet om premiärministerns planer, säger Anders Persson.

– Det är oklart vad Netanyahu vill i nuläget. Det är såklart beroende på hur kriget går och vem som blir nästa amerikanske president i USA. Ingen av kandidaterna har sagt något om hur de ställer sig till detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet