• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ungerns utrikesminister Peter Szijjart (t.v.) och Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu (t.h.). Foto: TT

Turkiet står fast vid svenskt Nato-nej i nuläget

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets utrikesminister säger att landet inte kommer godkänna Sveriges Nato-ansökan i nuläget, rapporterar turkiska medier enligt Expressen.

Nu kritiserar även Ungerns utrikesminister Ulf Kristersson för sitt uttalande om att koranbränningarna var ”djupt respektlösa” men ändå faller inom yttrandefriheten.

– Att säga att brännandet av en helig bok är en del av yttrandefriheten är bara ren dumhet, säger Peter Szijjarto enligt AP.

Turkiet upprepar sitt besked om den svenska Nato-ansökan.

– Om Sverige uppfyller sina förpliktelser, så kan vi sitta ner och prata. Men just nu är det inte möjligt för oss att säga ja till Sveriges Nato-ansökan, säger Mevlut Cavusoglu på en presskonferens under ett besök i Budapest på tisdagen.

Sverige och Nato

Ungern: ”bara ren dumhet”

Vid samma möte uttalade sig även Ungerns utrikesminister, Peter Szijjarto om den svenska Nato-processen och specifikt koranbränningarna.

– Som kristen och katolik måste jag säga att brännandet av en helig bok från en annan religion är en oacceptabel handling, säger Szijjarto enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt AP tillägger han att Sverige ”kanske borde agera annorlunda” om man vill få Turkiet med sig.

Ungerns parlament väntas rösta om Sverige och Finlands Nato-ansökningar i februari. Av de 30 länder som är medlemmar i Nato är det bara Ungern och Turkiet som inte godkänt Sverige och Finlands ansökningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet