Men mer måste till innan Turkiet kan godkänna den svenska Natoansökan, säger Turkiets justitieminister Bekir Bozdag. Foto: Foto: Craig Ruttle

Turkiet vill se fler utlämningar från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den kurdiske man med påstådda terrorkopplingar som Sverige i förra veckan utlämnade till Turkiet är ”en bra start”.

Men mer måste till innan Turkiet kan godkänna den svenska Natoansökan, säger landets justitieminister Bekir Bozdag enligt Reuters.

I fredags utlämnade Sverige två män till Turkiet. Den ena av dem ska ha sökt asyl i Sverige 2015 efter att han dömts till ett sexårigt fängelsestraff för samröre med PKK i Turkiet.

– Det här är en bra start från Sverige som visar på deras uppriktighet. Vi hoppas att nya utlämningar följer på detta, säger Turkiets justitieminister Bekir Bozdag i en intervju med den statskontrollerade kanalen TRT Haber enligt Reuters.

I intervjun gjorde han klart att Turkiet förväntar sig att Sverige gör ytterligare ansträngningar innan Turkiet kan godkänna den svenska Natoansökan.

Turkiet blockerar ansökan

Han menar att Sverige, i linje med den trilaterala överenskommelse som har slutits, måste häva alla vapenembargon mot Turkiet, ändra lagstiftningen för terrorbrott och utlämna alla terrorister som Turkiet vill ha.

Det var i maj som Sverige och Finland ansökte om medlemskap i Nato. Ansökan blockeras dock av Turkiet som hävdar att Sverige och Finland hyser PKK-medlemmar och personer som har samröre med andra av Turkiet terrorkopplade grupper.

Nato fattar beslut med konsensus vilket betyder att alla 30 medlemsländer måste godkänna Sveriges och Finlands ansökan. Det är bara Turkiet som motsätter sig Natomedlemskapet.

Tomas Thorén: ”Beskrivs som en stor framgång för turkiska regeringen”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent på plats i Istanbul om hur fallet beskrivs som en framgång. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.