Tredelad bild. Till vänster Bashar Assad, i mitten Hakan Fidan, till höger Vladimir Putin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad spelade Turkiet för roll i Assads fall? Hör Turkiets utrikesminister Hakan Fidan om de hemliga mötena med bland annat Ryssland. Foto: Vladimir Gerdo/AP/TT, NTV

Turkiets utrikesminister: Ryssland och Iran lovade att inte ingripa mot rebellerna

Uppdaterad
Publicerad

Nu klarnar bilden av hur rebellerna så snabbt kunde störta Assad.
I en tv-intervju berättar Turkiets utrikesminister att de en vecka före maktövertagandet ska ha hållit möten med Assads främsta allierade Iran och Ryssland.

– Ryssland och Iran insåg att det inte var någon idé längre, säger utrikesminister Hakan Fidan i intervjun.

Att Turkiet spelade en viktig roll i Assadregimens snabba kollaps har få tvivlat på. I en blixtoffensiv kunde rebellerna inta stad efter stad utan att möta något betydande motstånd från varken den syriska militären eller dess allierade.

Utrikesminister Hakan Fidan säger nu i en intervju med den turkiska tv-kanalen NTV att han i möten med Ryssland försäkrade sig om att de inte skulle ingripa militärt till diktaturens försvar.

Assads regim i Syrien har fallit

– Mannen de satsade på var inte längre en man att satsa på. De regionala och de globala omständigheterna var inte längre detsamma. De måste minimera skadorna, säger han.

Oenighet om kurdiskt självstyre

Assadregimens fall har lett till glädjeyra i den syriska befolkningen, men också oro för vilken utveckling de nya makthavare tänker sig i landet.

Många länder vill ha inflytande i det nya Syrien. Men Natoländerna USA och Turkiet är inte överens om utvecklingen. Samtidigt som det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien stöttas av amerikanska trupper vill Turkiet att den kurdiska milisen YPG ska utplånas.

– Först och främst, vårt mål är att eliminera YPG. De kommer antingen att avskaffa sig själva eller utplånas , säger Fidan i intervjun.

USA har haft kontakt med HTS

USA:s utrikesminister Anthony Blinken sade på en pressträff i Jordanien på lördagen att USA haft direktkontakt med Hayat Tahrir al-Sham (HTS) som ledde offensiven mot Assad. Vid denna kontakt lade de fram ett antal principer som USA och andra länder vill se i den kommande maktövergången.

– Alla syriers rättigheter, inklusive kvinnor och minoriteter, måste respekteras, sade Blinken på pressträffen.

Andra förväntningar som USA, länderna i regionen, FN och EU har är att det nya styret tar avstånd från terrorism och ser till att Assadregimens lager med kemiska vapen säkras och förstörs.

HTS klassas som en terrororganisation av USA och många andra länder, vilket bland annat innebär stränga sanktioner och förbud mot att ge materiellt stöd.

Under söndagen meddelade Blinken att han sagt till sin brittiska motsvarighet att USA kommer att stötta en ”en ansvarsfull och representativ” regering i Syrien, rapporterar Reuters.

Experten: Detta vill terrorgruppen HTS uppnå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AREF TAMMAWI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assads regim i Syrien har fallit

Mer i ämnet