Turkiska marktrupper tränger allt djupare in på syriskt territorium, bland annat kring städerna Tel Abyad och Ras al Ain som amerikanska soldater lämnade så sent som i måndags. Rökpelare stiger från mindre byar som Turkiet intagit . Man har även riktat attacker mot större städer såsom Kobane och Qamishli, rapporterar New York Times.
Hittills har totalt 181 mål angripits och 109 ”terrorister” dödats, enligt det turkiska utrikesdepartementet. Offensiven har stöd västerifrån av rebellalliansen Fria syriska armén, som till stor del består av islamister.
Tiotusentals civila flyr från sina hem och försöker sätta sig i säkerhet samtidigt som kurdiska styrkor satt upp vägspärrar och högar av däck att tända eld på i syfte att skymma sikten för turkiska stridspiloter, rapporterar AFP:s utsända. Enligt nyhetsbyrån AP har kurdisk milis också besvarat artillerielden med att avfyra raketer och granater mot flera mål i Turkiet och skadat civila som förts till sjukhus.
– Turkiets mål tros vara att klyva det kurdiska statsbygget i två delar och kapa förbindelserna mellan dem. I den ena halvan bor mestadels araber, och där förväntar sig den turkiska militären ett positivt mottagande. Åtminstone inte fullt lika stridslystet som i det område som befolkas av kurder, säger SVT:s utsända Tomas Thorén som befinner sig mycket nära striderna.
Motstånd trots underläge
Enligt den kurdiska milisen har man lyckats fördröja framryckningen. Bedömare menar dock att Nato-medlemmen Turkiet är helt överlägset militärt.
Det syriska människorättsobservatoriet, baserat i London, uppger att mer än 20 människor har dödats i offensivens första fas, oklart hur många av dem som är civila. Ytterligare ett fyrtiotal har ska ha skadats. Antalen är dock osäkra och kan snabbt komma att stiga.
Turkiet har sedan länge haft som mål att driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområdena för att hindra att en ”terrorkorridor” uppstår. Detta på grund av SDF:s nära samröre med terroriststämplade PKK.
USA har nu avbrutit allt militärt stöd till SDF-milisen, uppger militärkällor för New York Times. Man bistår inte heller Nato-allierade Turkiet – men under de senaste veckorna, medan den turkiska militären planerat sitt anfall, har de kunnat ta del av information som inhämtats med amerikanskt spaningsflyg och som kan ha hjälpt dem att kartlägga SDF:s positioner, enligt källorna.
Stöd i hemmaopinionen
Under torsdagen kommer FN:s säkerhetsråd hålla ett extra sammanträde bakom stängda dörrar med anledning av utvecklingen på begäran av de fem europeiska medlemsländerna Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Polen och Belgien. Flera av dessa länder har redan fördömt Turkiets agerande i skarpa ordalag.
– Från turkisk sida verkar man fullt besluten att fortsätta den här offensiven med full kraft trots omvärldens starka protester, säger Tomas Thorén.
President Erdogan, som på hemmaplan har starkt folkligt stöd för offensiven, vill dessutom upprätta en ”säker zon” i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet.
Kurderna befarar att syftet är att etniskt rensa de kurdiskdominerade områdena genom massinflyttning av sunnimuslimska arabiska syrier.