Foto: TT

Tv-tittare om debatten: Biden var bättre

Uppdaterad
Publicerad

Vem vann den första debatten mellan Trump och Biden? Ett säkert svar får vi kanske först i valet i november, men två tittarundersökningar pekar ut Joe Biden som segrare.

De amerikanska tv-bolagen CNN och CBS har undersökt hur tv-tittarna uppfattade drabbningen mellan Trump och Biden. I CNN:s mätning svarade  sex av tio deltagare att Biden klarade sig bättre. Bidens framträdande var bättre än de väntat sig, före debatten trodde 56 procent att han skulle vara bäst medan 43 procent trodde att Trump skulle vinna.

Undersökningen genomfördes av opinionsinstitutet SSRS med 568 deltagare som på förhand meddelat att de skulle följa sändningen.

Presidentvalet i USA 2020

Negativ ton

Biden vann även i en undersökning från tv-bolaget CBS och opinionsinstitutet Yougov. Siffrorna i den undersökningen ligger närmare de nationella mätningarna, 48 procent tyckte att Biden vann jämfört med 41 procent för Trump. Tio procent ansåg att slaget var oavgjort.

Åtta av tio tittare i CBS undersökning tyckte att debatten höll en negativ ton och bara 17 procent tyckte att den var informativ. De flesta av tittarna säger att de blev irriterade, endast en tredjedel svarar att de fann debatten underhållande.

”Arsle” och ”visionslös”

Debatten analyserades också i en fokusgrupp med 16 oberoende väljare som arrangerades av republikanen Frank Luntz för Los Angeles Times.

Fokusgruppen beskrev generellt Trump i hårdare ordalag, exempelvis som ”kaotisk” och ”ett självsäkert arsle”. Biden beskrevs som ”kompetent” och ”påläst” men också som ”visionslös” och ”förutsägbar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet