Bilder som sprids på sociala medier sägs visa ett av de ryska tankfartygen som har hamnat i sjönöd i Kertjsundet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder som sprids på sociala medier och av åklagarmyndighet i södra Ryssland som utreder olyckorna sägs visa ett av de ryska tankfartygen i sjönöd. Foto: bilder via X

Två ryska tankfartyg i sjönöd utanför Krim

Uppdaterad
Publicerad

En person har dött sedan två ryska tankfartyg lastade med olja har hamnat i sjönöd i Kertjsundet i Svarta havet, enligt rysk rapportering.

Minst ett av fartygen tycks ha kapsejsat och det larmas om ett stort oljeutsläpp.

I bilder som publiceras av ryska medier ses ett fartyg ha kapsejsat så att endast fören sticker upp bland höga och oljiga vågor. Detta rapporteras ske mindre än en landmil från kusten.

Kertjsundet ligger mellan den annekterade Krimhalvön och Ryssland, och skiljer norra Svarta havet från bihavet Azovska sjön.

Räddningsinsats

Det ena fartyget heter Volgoneft 212 och det andra Volgoneft 239. Båda är drygt 130 meter långa och de två besättningarna uppges bestå av totalt 29 personer.

Enligt de ryska uppgifterna har många besättningsmedlemmar blivit undsatta, bland annat med helikopter.

Båda fartygen rapporteras ha tagit skada. Volgoneft 212 har gått på grund och Volgoneft 239 är på drift i sjögång.

Oljeutsläpp

”Det är känt att det finns oljeprodukter ombord på (det skadade) fartyget, uppgifter om utsläppet håller på att utredas”, meddelar Rysslands federala beredskapsmyndighet via sociala medier.

Enligt uppgift i bland annat dagstidningen Kommersant handlar det om tusentals ton olja.

Det finns i ett första skede inget som tyder på att nödsituationen har med det pågående kriget att göra. I de första svårbedömda rapporterna från ryska myndigheter och statsstyrda medier nämns dåligt väder och handhavandefel från besättningens sida som sannolika orsaker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.