Det ska handla om ett kraftigt oväder vid Kertjsundet som ligger mellan den annekterade Krimhalvön och Ryssland, och skiljer norra Svarta havet från bihavet Azovska sjön. Mindre än en landmil från kusten träffades fartyget Volgoneft 212, med 4 300 ton eldningsolja och 13 besättningsmän ombord, en stor våg och knäcktes itu, enligt The Guardian. Strax därefter ska fartyget Volgoneft 239, med fyra ton tjockolja och en besättning på 14 personer, ha börjat sjunka i samma område.
Det inleddes en omfattande räddningsinsats, bland annat med helikopter. En besättningsman ska ha avlidit medan tillståndet för två andra ska vara allvarligt, enligt ryska uppgifter. Den ryska motsvarigheten till haverikommissionen ska inleda en undersökning av det hela, enligt statliga nyhetsbyrån Tass.
Miljöexpert: ”Kamp mot klockan”
Enligt Maria Granberg, expert på oljeutsläpp vid IVL Svenska miljöinstitutet, är det en kamp mot klockan att sanera oljan som släpps ut. Till TT säger hon att det kan påverka fisk i kustområdet och kväver bottenlevande organismer.
Just ovädret och höga vågor kan påverka oljans spridning.
– Det blir som en mousse. Ofta brukar man säga att det är väldigt viktigt att agera snabbt för annars blir det en svåröverskådlig situation, säger hon och fortsätter:
– Jag vet inte hur man prioriterar sådana oljespill i en krigssituation.