Det var vid ett kampanjmöte inför regionalvalen i Tyskland som Merkel gav sitt besked. Än en gång fördömde hon dödandet av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.
Hon slog fast att det inte kommer att ske någon vapenexport till Saudiarabien så länge det finns oklarheter i vad som hände där inne på det saudiska konsulatet i Istanbul, dit Khashoggi klev in den 2 oktober och sedan aldrig klev ut.
– Det finns ett akut behov att förtydliga vad som hände – vi är långt ifrån att detta är utrett med de ansvariga ställda till svars, sade Merkel enligt nyhetsbyrån Reuters.
– Vad vapenexporter beträffar, så kan de inte ske under de rådande omständigheterna.
Motstridiga saudiska förklaringar
Merkel tillhör sedan tidigare de världspolitiska ledare som har uttryckt tvivel kring Saudarabiens officiella förklaringar. Den saudiska regeringen har velat distansera sig från händelsen och framställa den som en olycka vid ett bråk inne på konsulatet.
Kritiker ifrågasätter dock Saudiarabiens trovärdighet, särskilt efter att landets representanter har gett flera olika förklaringar till vad som har hänt. Ibland direkt motstridiga sådana – inledningsvis hette det från saudiskt håll att han lämnade konsulatet i livet.
Växande press i flera länder
I samband med Khashoggis försvinnande så har kraven om stopp på vapenexport växt i flera länder.
Svensk vapenexport till Saudiarabien har redan tidigare varit hett omdebatterad, och Sverige har begränsat vapenexport till landet. I princip har exporten upphört från Sverige från och med 2015 – bortsett från reservdelar till vapensystem som levererades mellan 2010 och 2014, enligt fredsforskningsinstitutet Sipri.
– Det kan bli så att Storbritannien blir mer restriktivt. I vissa länder kan det bli ett stopp som i Sverige, kanske i Spanien, sade nyligen Sipris expert på vapenhandel, Pieter Wezeman, till SVT.