• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Tyskland godkände lag om att straffa sociala medier för hat och hets

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medie-sajter i Tyskland som inte raderar brottsliga inlägg från sina tjänster inom ett dygn riskerar att dömas till böter på uppåt 50 miljoner euro. Den kritiserade nya lagen godkändes av det tyska parlamentet i slutet av juni.

Det tyska parlamentet godkände den 30 juni 2017 ett lagförslag om att bötfälla de sociala medier som inte agerar tillräckligt snabbt för att radera brottsliga och hat- och hotfulla kommentarer och inlägg på sina plattformar, rapporterar Reuters.

Nätjättarna hade enligt lagen 24 timmar på sig att radera uppenbart kriminella inlägg, och en vecka att hantera mer svårtydda fall. Lagen gäller inlägg publicerade från Tyskland.

Riskerar böter på 50 miljoner euro

Tyskland har sedan tidigare en av världens hårdaste lagstiftningar kring förtal, hot och hets mot folkgrupp. Förintelseförnekare och den som uppviglar till hat mot minoriteter riskerar exempelvis fängelsestraff.

Om inte företagen följer de nya riktlinjerna, riskerar de böter på uppemot femtio miljoner euro, närmare en halv miljard kronor.

De sociala mediejättarna och traditionella medieorganisationer har reagerat mot lagen och menar att den hotar yttrandefriheten.

Facebook tveksam till nyttan

Facebook, som har 29 miljoner användare i Tyskland, menar att man redan jobbar hårt med problematiken, och menar att lagen i sig inte är ett effektivt sätt att komma åt roten till problematiken med hatfulla kommentarer. Företaget har också lovat att anställa fler moderatorer globalt för att förbättra sin moderering av anmälda inlägg och kommentarer.

Enligt en undersökning genomförd av den tyska regeringen raderar Facebook 39 procent av inlägg som flaggats och bedöms som brottsliga, medan Twitter å sin sida enbart raderar en enstaka procent.

Facebook hävdar dock att man kraftigt ökat modereringen, och numera hanterar uppemot 87 procent av anmälda inlägg.

Kommer inte dömas för enstaka misstag

Den tyska regeringen har svarat på kritiken genom att mjuka upp vissa aspekter av lagen, till att exempelvis inte gälla mejlleverantörer.

Man har också förtydligat att miljonböterna inte nödvändigtvis kommer att utdömas efter en enstaka miss, utan snarare om det tydligt framkommer att ett företag inte vidtar åtgärder för att hantera problematiken på allvar.

LÄS MER: Tyskland pressar sociala mediesajter

LÄS MER: EU:s sista varning till internet-giganterna: Stoppa hatet nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.