I Tyskland har risknivån för coronasmitta höjts. Foto: AP/John MacDougall

Tyskland höjer risknivån – specialsjukhus byggs i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

I Tyskland har myndigheterna höjt risknivån från medelhög till hög – den nästa högsta. I Berlin byggs ett specialsjukhus för coronapatienter med hjälp av försvaret.

I Tyskland håller alla skolor, även förskolor och grundskolor stängt men livsmedelsbutiker, apotek, banker och bensinstationer är öppna. En beredskapsplan görs för att snabbt kunna inrätta tillfälliga sjukhus på mässområden, i sporthallar och konsertsalar om fallen av coronavirus ökar dramatiskt. I Berlin ska ett specialsjukhus börja byggas med 1 000 platser för coronasmittade, i samarbete med försvaret. Enligt nya regler på sjukhusen får bara barn under 16 år ta emot besök.

Fotbollsmatcher inställda

Tyska Bundesligas matcher är inställda under den kommande helgen. Alla evenemang med mer än 50 deltagare har förbjudits i huvudstaden där biografer, teatrar, kyrkor och sporthallar har stängt. Barer och restauranger uppmanas också att hålla stängt. I Bayern har myndigheterna utlyst ett katastrofläge under två veckor för att kunna fatta snabba beslut.

Coronapandemin

Luftbro

Den tyska regeringen uppmanar sina medborgare att inte resa utomlands, och har organiserat en luftbro för att flyga hem tyskar från utlandet. Gränserna kontrolleras och gods- och pendeltrafik och transitresor tillåts. Flygbolaget Lufthansa har ställt in 23 000 flygningar från den 23 mars och en månad framåt.

Bilindustrin drar ner

Volkswagen har tills vidare lagt ner produktionen vid flera fabriker i Europa av hänsyn till smittorisken för de anställda. Även vid fem tillverkningsorter i Tyskland har produktionen stegvis dragits ner. Världens största bilkoncern VW, med Audi och Porsche inkluderade, visade goda vinstsiffror för 2019 trots stora investeringar i ny teknik. Även BMW och Daimler har dragit ner sin tillverkning. Stödpaket till näringslivet har utlovats av regeringen.

Vaccin till hösten?

Det tyska läkemedeslbolaget CureVac har fått extra EU-pengar för att påskynda sin forskning av ett vaccin mot virussjukdomen. Företaget meddelar att man hoppas kunna leverera ett vaccin till hösten efter kliniska tester under försommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet