Konfliktämnen har inte saknats för socialdemokraterna, de gröna och liberalerna. Vapen till Ukraina, kris i bilindustrin, migration och risk för islamistisk terror. I slutändan, precis som i många förhållanden, sprack det på pengabråk. Där socialdemokraterna och de gröna ville lätta på reglerna för statsskulder och låna för att fylla ett stort budgetunderskott. Medan liberalerna istället ville spara på statens utgifter. Frontalkrock.
Tajmingen kunde knappast ha varit sämre.
Oklart med Scholz regeringsunderlag
I samma andetag som förbundskansler Scholz på onsdagen underströk vikten av att Europa håller ihop nu när det blir maktskifte med Trump i USA, så sparkade han ut liberalerna ur sin regering. Och sannolikt väntar nu nyval. Högernationalistiska AfD, Alternativ för Tyskland, som hittills hållits borta från inflytande, kan bli näst största parti. För att fortsätta hålla dem isolerade kan ett nytt experiment krävas. Mellan vilka partier är oklart idag.
Tysklands dilemma är Europas dilemma.
Osäkert även i Frankrike
I Frankrike är läget liknande efter nyvalet som hölls i somras. Där försöker en svag regering hålla högernationalisterna borta från makten och samtidigt hitta majoritet för sin budget. Möjligen måste presidenten ta till ett särskilt dekret för att pressa igenom den.
När EU:s två draglok dras med med svaga och krisande regeringar kan tuffa, kostsamma och impopulära beslut skjutas på framtiden. Inte bara på hemmaplan i Frankrike och Tyskland. Utan också när EU förbereder sig för ett möjligt handelskrig med USA. Och rustar sig för hotet om ett angrepp från Ryssland.
Tysklands kris är Europas kris.