Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trump beskrivs som en självisk brottsling och Biden som en inkapabel åldring. Se USA-kännaren Jakob Stenberg reagera på kandidaternas valtaktik: ”Som en standup-föreställning” Foto: Ken Cedeno/EPA och Chris Szagola/AP

Tystade mickar och publiktomt i första presidentvalsdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Den 5 november går amerikanerna till valurnorna för att välja sin nästa president. Men innan dess ska de två kandidaterna Joe Biden och Donald Trump göra upp i en första och historiskt tidig debatt. Och från tidigare debatter skiljer sig reglerna något åt.

Natten till fredag, klockan 03.00 svensk tid, är det dags för den första av två dueller mellan presidentkandidaterna.

Reglerna är tydliga, men annorlunda från förra valets debatter, och godkända av båda parter. Bland annat har de gått med på att framträda vid varsina likadana talarstolar, där deras positionering avgörs genom slantsingling.

Det kommer även vara avstängda mikrofoner under hela den 90 minuter långa debatten förutom för den kandidat vars tur det är att tala. Något som ska göra det svårare att avbryta varandra, vilket skedde flertalet gånger under debatterna förra valet.

Med upp till talarstolarna kommer inte heller någon medhavd rekvisita eller förskrivna anteckningar få tas med, utan det enda som tillhandahålls kommer vara en penna, ett anteckningsblock och en vattenflaska. Och till skillnad från tidigare debatter kommer ingen publik att närvara.

Debatten är också historisk i sitt slag. Aldrig har en presidentdebatt hållits så tidigt som den görs nu. Traditionsenligt brukar debatterna dra igång i september och oktober. Veckans debatt sänds på CNN, den andra kommer att hållas den 10 september och sändas på ABC.

Slimmad marginal i Trumps favör

Inför debatten är det inte mycket som skiljer sig mellan kandidaterna. En färsk opinionsundersökning från New York Times visar att det är ett ytterst jämnt lopp på vägen till 270 elektorer. Båda kandidaterna ser enligt mätningen ut att plocka 42 procent av rösterna med en ytterst slimmad marginal i favör för Trump.

Men där det i slutändan oftast avgörs i de amerikanska valen är i de så kallade nyckelstaterna, eller ”Swing states” på engelska. I sju av dem leder Trump över Biden, även om det handlar om små marginaler där med.

I undersökningarna är Georgia den delstat med störst skillnad, där leder Trump med fem procentenheter. I Wisconsin är skillnaden endast en procentenhet i Trumps fördel.

New York Times Nate Cohn skriver att opinionsmätningen visar ett jämnare lopp än något annat val under de två senaste decennierna.

Se USA-kännaren reagera på de båda kandidaternas valtaktik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.