UD:s presstjänst uppger att omkring 2.000 svenskar befinner sig i Istanbul, men man kan inte säga om några svenskar finns bland de som skadats i i explosionen utan hänvisar istället till det svenska generalkonsulatet i Istanbul som just nu utreder saken.
Enligt nyhetsbyrån AP finns uppgifter om att minst sex tyskar, en norrman, en peruan och en sydkorean ska finnas bland de skadade.
Istanbul är ett populärt semestermål bland svenska charterturister men vintertid ligger säsongen nere och två stora resebyråer – Fritidsresor och Ving – som SVT talat med säger att de inte har resenärer på plats i staden.
– Vi har tre resenärer inbokade med reguljärflyg under veckan, säger Anna Hagberg, pressansvarig på Ving.
Påverkar ej reseläget
De svenska charterbolagen kommer inte att avråda människor från att resa till Turkiet, utan hänvisar till UD:s rekommendationer. Veronika Nordlund vid UD:s presstjänst vill i sin tur inte spekulera i om tisdagens händelse kan få konsekvenser för UD:s rekommendationer för resor till Turkiet.
– Vi avråder inte från resor till Istanbul. Enskilda händelser påverkar i regel inte läget. Våra avrådanden bygger alltid på samlade bedömningar, säger hon.
Danmark uppdaterar reserekommendationer
Danska UD har efter tisdagens händelse uppdaterat rekommendationerna till sina medborgare på plats i Istanbul. Danmark ansluter sig därmed till Tyskland genom att rekommendera sina medborgare att undanhålla sig i folksamlingar i anslutning till turistattraktioner.
Svenska UD finner inte skäl till att uppdatera rekommendationerna.
– Vi har tidigare annonserat det allmänna säkerhetsläget, säger Veronika Nordlund och förklarar att svenskar på plats rekommenderas att undanhålla sig plötsligt uppkomna folksamlingar och demonstrationer och att vara vaksamma vid regeringsbyggnader, polisstationer och militära byggnader.