Ukrainska soldater i gummibåtar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska soldater i båtar på floden Dnepr. I klippet förklarar överstelöjtnant Joakim Paasikivi mer om den ukrainska operationen på den ryskockuperade sidan. Foto: Alex Babenko

Ukraina: ”Har fått fotfäste på andra sidan floden”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska förband har tagit sig över floden Dnepr och säkrat ett område på den vänstra flodstranden, som ockuperas av Ryssland.

– Steg för steg demilitariserar de Krim, säger den ukrainske presidentens stabschef Andrij Jermak.

Rapporter om ukrainska räder på den sida av floden Dnepr som ockuperas av Ryssland har förekommit under hösten. Nu bekräftas rapporterna för första gången officiellt av Ukraina.

– Mot alla odds har Ukrainas försvarsstyrkor fått fotfäste på vänstra sidan av floden Dnepr. Steg för steg demilitariserar de Krim, sade presidentens stabschef Andrij Jermak i samband med ett besök på en tankesmedja i Washington på tisdagen.

Ingen lätt uppgift

Det är fortfarande mycket oklart exakt hur många soldater som den ukrainska armén lyckats föra över till den ryskockuperade sidan. Ryska soldater som BBC:s ryska redaktion talat med säger att runt 500 ukrainska soldater samlats i ett område nära byn Krynky.

Ukrainarna ska ha tagit sig över floden med båtar i skydd av dimman och ryssarna vittnar även om att den ukrainska militären beskjutit deras ställningar från en lågt flygande helikopter. En del ryska soldater ska den 9 november ha flytt till ett område längre bort från Krynky.

– Vi får redan höra att vi ska göra oss redo att återvända vilken sekund som helst men jag tror inte vi kan återta de tidigare positionerna. Det vore självmord. Alla här dricker nu för att samla mod, säger en rysk soldat till BBC.

Om Ukraina skulle lyckas föra över ännu fler soldater över floden skulle det förändra styrkeförhållandena i området. Men det vore ingen lätt uppgift, enligt, överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– En flodövergång är något av det svåraste man kan göra militärt, säger han.

”En helveteseld”

Och ryssarna säger sig bjuda på hårt motstånd. På onsdagen sade den rysktillsatte ledaren i den ockuperade delen av Chersonregionen att de ukrainska trupperna i Krynky utsätts för ”en helveteseld”.

Det är första gången som Ryssland tillstår att ukrainska styrkor har etablerat ställningar på andra sidan floden.

Drönarbilder som SVT geolokaliserat till området och som publicerats av ryska bloggare uppges visa ryska bombräder mot ukrainska positioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.