Beskjutning mot hus i Kursk & SVT:s reporter Oscar Schau.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En kil i de ukrainska linjerna” – hör SVT:s reporter om det svåra läget för Ukraina i Kursk. Foto: Filip Brusman

Ukraina pressas i ryska Kurskregionen – tappar mark

Publicerad

Ukraina ser ut att ha tappat närmare hälften av det territorium man tagit i den ryska Kurskregionen sedan det överraskande anfallet i början av augusti. Samtidigt kommer uppgifter om att soldater från Nordkorea kan komma att sättas in i striderna av Ryssland.

I mitten av augusti sa Ukraina att de tagit kontroll över 92 orter i ett 1 250 kvadratkilometer stort område i Kurskregionen. De hade då pressat sig tre mil in på Rysslands territorium.

Men nu, drygt två månader senare, har ukrainarnas framfart stannat av. Den amerikanska tankesmedjan ISW slog i veckan fast att ryssarna sannolikt återtagit omkring 46 procent av den mark de förlorat.

Kriget i Ukraina

En rysk befälhavare uppgav på tisdagen i en intervju med den ryske propagandisten Vladimir Solovjov att Ukraina inom en månad kan komma att lämna Ryssland, enligt statliga ryska Tass.

– De kommer tvingas fly eller bli omringade, säger han.

Analytikern: Kan tappa Kursk – men inte nu

Emil Kastehelmi, open source intelligence-analytiker vid finska Black Bird Group, säger att det var väntat ett en rysk motstöt skulle komma. Förklaringen till de ryska framgångarna handlar främst om ryssarnas numerära överlägsenhet, menar han.

– Det handlar om antal men också om att ukrainarna inte lyckats gräva ner sig tillräckligt. Jag har inte sett några större fortifikationsprojekt, säger Emil Kastehelmi och betonar att den öppna terrängen i området också påverkar ukrainarnas försvarsförmåga där negativt.

Han tror dock inte på ett snabbt ukrainskt tillbakadragande över gränsen.

– Jag skulle bli överraskad om ryssarna driver ut alla ukrainare från Kursk på en månad. Även om ryssarna lyckats slå tillbaka dem så har ukrainarna relativt fort lyckats begränsa genombrytningarna.

– Det är troligt att ukrainarna gradvis kommer förlora mark, men hur snabbt är svårt att avgöra. Det är möjligt att de i slutet av året kan ha förlorat en stor del av marken de tagit.

Uppgifter om nordkoreaner

Ett av Ukrainas uttryckliga mål med anfallet mot Kurskregionen var att tvinga ryssarna trappa ner på offensiven på östfronten för att möta det nya hotet i sitt eget land.

Ukraina gjort gällande att 50 000 ryska soldater förflyttats dit. Men i dagarna uppgav en källa för ukrainska Liga.net att ryssarna snart kan få ytterligare förstärkningar – från Nordkorea.

Enligt källan så har en 3 000 man stark styrka bestående av nordkoreanska soldater bildats i Ryssland. Uppgifterna kommer i ljuset av en rad uttalanden från både Ukraina och Sydkorea rörande det utökade militära samarbetet mellan Nordkorea och Ryssland den senaste tiden.

Splitbild på reporter Oscar Schau till vänster och Rysslands president Vladimir Putin och Nord Koreas ledare Kim Jong-Un till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta vet vi om Nordkoreas inblandning i kriget i Ukraina Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet