Volontärer i Ukraina arbetar med att bygga upp ett bostadsområde i Novoselivka som förstördes i ryska bombningar förra hösten Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Sverige ger miljarder till Ukrainas återuppbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att bidra med flera miljarder kronor till Ukrainas uppbyggnad fram till slutet av 2027. Grundplanen omfattar 6 miljarder, men slutnotan kommer att bli högre än så när riktade insatser tillkommer, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) som presenterade regeringens strategi på måndagen.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina började i februari 2022 har Sveriges stöd till Ukraina uppgått till totalt 22 miljarder kronor, varav det mesta handlar om militärt stöd.

I dag måndag presenterade bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) hur Sveriges stöd till Ukraina kommer att se ut de kommande åren.

I grunden kommer Sverige att ge ytterligare 6 miljarder kronor till Ukrainas uppbyggnad de kommande 4,5 åren. Ovanpå det tillkommer riktade satsningar som inte ingår i dessa 6 miljarder. Finansieringen sker inom ramen för internationellt bistånd och är den största bilaterala biståndsstrategin i Sveriges historia.

”Ska bygga något nytt”

Målet är uppbyggnad och reformarbete, med det övergripande målet om EU-integration, säger Forssell.

– Det talas ibland om att återuppbygga Ukraina, men det är inte riktigt samma sak. Vår ambition är inte att bygga upp det som en gång var, utan gå in och bygga upp något nytt. Något friare, grönare och säkrare. Det är också Ukrainas egen uttryckliga ambition.

Pengarna ska bland annat gå till att bygga upp viktig samhällsinfrastruktur. Det kan handla om energi, strålsäkerhet, transporter och vattenförsörjning. Andra områden som ska finansieras är grön omställning, företagande, handel, säkerhet och arbete med mänskliga rättigheter och demokrati.

– Det här arbetet kan inte vänta tills kriget är slut, utan det arbetet måste komma igång redan nu, säger Johan Forssell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.