Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överstelöjtnant Johan Huovinen om hur ombyggda vattenskortrarna kan fungera. Foto: SVT/Twitter

Teorin: Obemannade vattenskotrar bakom attacken mot bron till Krim

Uppdaterad
Publicerad

Ombyggda vattenskotrar kan ha använts i den senaste attacken mot bron mellan Krim och ryska fastlandet.

– Det är ett exempel på när – om uttrycket ursäktas – den fattige försöker hitta en effektiv lösning, säger överstelöjtnant Johan Huovinen på Försvarshögskolan.

Ryska källor har visat en bild på en av de vattenburna drönare som användes i en samordnad attack mot marinbasen Sevastopol på Krimhalvön 16 juli. Då avvärjdes attacken och drönaren sköts sönder. Av bilderna att döma ser det ut att vara en modifierad vattenskoter.

Även vid attacken mot Kertjbron, bron över till Krimhalvön, dagen efter ska det ha rört sig om vattenburna drönare. Vissa bedömare tror nu att det kan vara samma eller liknande typ som använts.

Trots att bilderna kommer från ryska källor bedömer Johan Huovinen dem som trovärdiga.

– Det ger ingen positiv bild av Ryssland att Ukraina anfaller Sevastopol med vattenburna drönare flera gånger.

Omvänd trend i vapenutvecklingen

Ukraina har tidigare i kriget visat sig innovativa, främst när det gäller luftburna drönare. Bland annat har, som SVT Nyheter tidigare rapporterat, en hållare för granater satts på vanliga civila drönare och racingdrönare har används som självmordsbomber.

Nu tycks en liknande utveckling ske på den marina sidan enligt Johan Huovinen. Han beskriver det som ett slags omvänd trend i vapenutvecklingen.

– Traditionellt brukar militärindustrin ligga i framkant och därefter utvecklas produkter som används civilt, som exempelvis GPS-systemet. Nu ser vi det omvända, att civil teknologi används i militära system.

Stort tekniskt kunnande krävs för att använda vattenskotrar

Om det nu är vattenskotrar som använts i attacken mot bron är det något som krävt ett stort tekniskt kunnande säger Huovinen.

– Att de är obemannade, kan ta sig så lång sträcka och ändå komma fram och slå mot bron med hög precision i vad som sannolikt är strömt vatten, det är väldigt intressant ur ett militärt och tekniskt perspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.