Donald Trump talar under minnesdagen för attacken 7-oktober

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump talar under en minnesceremoni för attackerna den 7 oktober. Foto: Cristobal Herrera-Ulashkevic/TT

Undersökning: Israeler föredrar Trump för landets säkerhet

Publicerad

Samtidigt som krig rasar i Mellanöstern går Israels närmaste allierade, USA, in i valslutspurt. Och i Israel är stödet för Republikanernas kandidat Donald Trump mer än dubbelt så stort som för Kamala Harris, enligt en israelisk undersökning.

– Det här landet är mer konservativt och de har höga tankar om honom, säger Times of Israels korrespondenten Tal Schneider i USA-byrån.

Med mindre än en månad kvar till presidentval i USA har läget i Mellanöstern gått in i en ny fas. USA:s närmaste allierade i Mellanöstern, Israel, befinner sig i en direktkonfrontation med ärkefienden Iran och världen håller andan i väntan på vad som sker härnäst.

– Om jag inte vinner det här valet kommer Israel upphöra att existera, sade Republikanernas presidentkandidat Donald Trump tidigare i september under en pro-israelisk konferens och sträckte ut en hand till judiska väljare i USA.

Utrikesbyrån

Korrespondenten: ”Stor oro i Israel”

Det tog inte lång tid innan uttalandet fick talespersonen för Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris, Morgan Finkelstein, att komma med ett svar.

”Donald Trump förnedrar öppet amerikanska judar, har ätit middag med nynazister och ska ha sagt att Adolf Hitler gjorde 'några bra saker'”, skrev Morgan Finkelstein i ett uttalande.

Och i Israel följer man det amerikanska valet mycket nära.

– Jag tror att det finns en stor oro i Israel kring vem som blir nästa president i USA och hur relationen till honom eller henne kommer bli, säger Times of Israels politiska och diplomatiska korrespondent Tal Schneider till USA-byrån.

Majoritet föredrar Trump

Opinionen i Israel talar sitt tydliga språk. I flera undersökningar, bland annat en genomförd av den israeliska tv-kanalen Channel 12 svarar en majoritet av de tillfrågade israelerna att de skulle rösta på Donald Trump i höstens presidentval om de var röstberättigade i USA. Och i en annan undersökning, gjord av ett israeliskt och ett amerikanskt opinionsundersökningsinstitut, uppgav 58 procent att Donald Trump i Vita huset skulle vara bättre för Israels säkerhet, jämfört med 20 procent som föredrar Kamala Harris vid makten.

Det håller inte Tal Schneider med om.

– Jag ser en fara med Trump för hela världen, så också för oss. Men det här landet är mer konservativt och de har höga tankar om honom, säger Tal Schneider.

Se USA-byrån om hur läget i Mellanöstern påverkar USA-valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet