En person i röd tröja sitter på golvet i ett transportsmedel med militärpersonal omkring sig, där de håller i vapen och verkar ingripa i situationen. Scenen utstrålar en känsla av spänning och krav.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om de mystiska försvinnanden. Foto: DANIEL IRUNGU.

Ungdomar försvinner i Kenya – säkerhetstjänsten pekas ut

Publicerad

Unga kenyaner har demonstrerat mot landets president William Ruto sedan i juni. Under samma period har antalet kidnappningar ökat kraftigt i landet, rapporterar DW.

– Jag är säker på att bortförandet handlade om att få tag på mina apparater för att se vad jag gör online, säger aktivisten Maria Sarungi Tsehai.

Förra sommaren tog den unga generationen i Kenya till gatorna för att kräva en ljusare framtid och en starkare ekonomi. Presidenten William Rutos regering försökte först slå ner demonstrationerna med våld – innan han istället tvingades ta en rad symboliska initiativ för att stävja protesterna.

Men de unga som valt att uttrycka sitt missnöje lever fortfarande farligt i landet – minst 82 demonstranter ska ha kidnappats och landets säkerhetstjänst pekas från flera håll ut som ansvarigt.

– Några av de här unga människorna släpptes nyligen. De dök upp i olika delar av landet, ytterst tystlåtna och uppenbarligen väldigt omtumlade, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Flera av de personer som försvunnit ska ha uttryckt sitt missnöje mot regeringen på sociala medier. En av dem är aktivisten Maria Sarungi Tsehai.

– Jag är säker på att bortförandet handlade om att få tag på mina apparater för att se vad jag gör online, vilket bland annat är visselblåsning, säger hon.

Poliskälla: Så närmar jag mig offren

Polismyndigheten själv hävdar att den inte är inblandad i kidnappningarna – men många är skeptiska.

En poliskälla har även berättat för Reuters hur han går tillväga när han infiltrerar demonstrationer för att närma sig offren för kidnappningarna.

– Jag är där under täckmantel. Jag kan till och med skicka pengar till någon och prata om att komma tillbaka för att demonstrera nästa dag. Men vid det laget skulle jag ha tagit dem, säger poliskällan.

Mörkar mord

– Kenya har tyvärr en lång tradition av försvinnanden som kopplats till säkerhetstjänst och polis. Det har även rapporterats om rena avrättningar av så kallade ”flying squads” inom polisen, säger Johan Ripås.

19-årige Charles Owino och 21-årige Shaquille Obienge dog båda efter att ha skjutits i huvudet då de deltog vid demonstrationer förra året. Men enligt deras anhöriga har dödsfallen bokförts som trafikolyckor, rapporterar Reuters.

– Kenyas president har nyligen sagt att han ska ta i tu med olika statsaktörers hårdhänthet, men många litar inte på honom. De här försvinnandena av unga är ytterst belastande för Kenya på den internationella arenan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.