Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mellanösternkorrespondenten Samir Abu Eid berättar om ett helt volleybollag från Cypern som ännu inte har hittats i rasmassorna. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Volleybollag med 24 barn fast under rasmassorna – ingen hittad levande

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 000 människor har bekräftats döda efter jordbävningen som drabbade Turkiet och Syrien. I den turkiska staden Adiyaman är 24 barn i åldrarna 11-14 från en volleybollklubb instängda i rasmassorna av ett hotel. Inget av barnen har hittats levande ännu.

– Föräldrarna står utanför hotellet och väntar in i det sista men där är bara en gigantisk grushög, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid på plats i Turkiet.

Laget hade rest från Cypern till Turkiet för att delta i en volleybollturnering och många hade med sig sina föräldrar.

– Det är den sorgligaste historien vi mött, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid som är på plats tillsammans med fotograf Salim Alsabbagh.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Hotellet, som ligger i centrala Adiyaman kollapsade fullkomligt och endast ett av de 24 barnen har hittats, en död pojke.

SVT:s team på plats har pratat med flera av föräldrarna men ingen vill intervjuas framför kameran.

– En förälder berättar att det tog 18 timmar innan någon ens kom till den här platsen. Sedan tog det ett par dagar innan de började planera att rädda någon, säger Samir Abu Eid.

Flicklaget i volleyboll som bodde på hotellet som kollapsade under jordskalvet.
Pojklaget i volleyboll som bodde på hotellet som kollapsade under jordskalvet.

Över 20 000 döda

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att över 20 000 människor har konstaterats döda efter jordbävningarna som drabbade Turkiet och Syrien natten mellan söndag och måndag samt senare på måndagen. I Turkiet uppgår dödssiffran till över 17 000 och i Syrien över 3 000. Det är den dödligaste jordbävningen i världen på tio år.

Räddningsarbetare från världen över jobbar dag och natt med att gräva fram människor ur rasmassorna men hjälpen når inte fram överallt.

– På många platser sker inget arbete, det är så otroligt stort att man hinner inte med, säger SVT:s reporter Samir Abu Eid.

Kritik mot Erdogan och regeringen

Tusentals människor har blivit hemlösa och sover nu under bar himmel när temperaturen kryper ner på minusgrader under nätterna och många är kritiska till att de inte får mer hjälp och att hjälpen inte kom snabbare.

– Vi ser föräldrar som är desperata och undrar varför inte mer görs för deras barn, säger Samir Abu Eid.

Få vågar dock yttra sitt missnöje framför kameran.

 – Det finns ingen åsikts- och yttrandefrihet här i Turkiet. Om man kritiserar regeringen och Erdogan kan man råka illa ut, berättar Samir Abu Eid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet