• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Valaffisch i Budapest som propagerar mot invandring Foto: Pablo Gorondi, AP / TT

Ungern kritiseras av FN:s människorättsorgan

Uppdaterad
Publicerad

Under slutet av valrörelsen får Ungern hård kritik av FN:s människorättskommitté. Den luftar oro för ”förekomsten av hatbrott och hatspråk i den politiska debatten, medierna och på internet som riktar sig mot minoriteter, särskilt romer, muslimer, invandrare och flyktingar, inklusive i samband med statliga finansierade kampanjer”.

På söndag är det val och premiärminister Viktor Orbán ser ut att kunna sitta kvar ytterligare en mandatperiod.

Kommittén uppmanar också den nationalistiska regeringen att dra tillbaka det så kallade Stoppa Soros-paketet. Paketet gör det bland annat möjligt för inrikesministern att förbjuda icke-statliga organisationer som stödjer migration.

Orbán har siktat in sig på den ungerskfödde amerikanske miljardären George Soros, som han anklagar för att lägga sig i ungersk politik.

Ungerska valet

Ungersk politik präglas av en stark polarisering och fientliga attityder mellan höger och vänster. Medborgarnas misstroende mot politikerna är starkt, bland annat på grund av korruption och maktmissbruk.

Sedan 2010 styrs Ungern av Fidesz med Viktor Orbán som premiärminister. Orbán har med sin hårda linje i invandringsfrågor stärkt sin popularitet, trots att kritiker anklagar honom för att med sin nationalistiska politik ha styrt Ungern bort från demokrati och mot auktoritarism.

Valet 8 april gäller parlamentet. 106 av platserna tillsätts genom direktval i enmansvalkretsar och 93 från partilistor. I nuläget har Fidesz 131 platser, Ungerska socialistpartiet 29 platser och Jobbik 24.

Inför valet har det gått från yttersta högerkanten mot mitten och tonat ned sin traditionellt högerextrema retorik kring frågor som rör Europa och invandring. Samtidigt har Fidesz gått kraftigt åt höger, bland annat genom tal om att bevara Ungerns ”etniska homogenitet”.

Källa: Reuters, Landguiden, Parlament.hu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parlamentsval i Ungern 2018

Mer i ämnet