Studenter demonstrerar mot det algeriska styret. Senare på kvällen kom beskedet att den sjuklige Abdelaziz Bouteflika lämnar sin post omedelbart. Foto: TT arkiv

Algeriets president Bouteflika avgår omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

Abdelaziz Bouteflika avgår som president redan nu, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå. Varken demonstranter eller den mäktiga militären var tillfreds med måndagens besked om att Bouteflika skulle avgå inom de närmaste veckorna.

Efter nästan exakt 20 år vid makten kliver Abdelaziz Bouteflika ned från presidentposten. Han har lämnat ett formellt avgångsbesked till det algeriska konstitutionsrådet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån APS.

Bouteflika meddelade redan på måndagen att han skulle avgå någon gång innan hans mandatperiod tar slut den 28 april och hänvisade då till att han behövde ”säkerställa statens institutioner”.

På tisdagen fortsatte protesterna och armén krävde att den juridiska processen för att avsätta Bouteflika skulle sätta igång. Nu tidigarelägger 82-åringen alltså sin avgång.

Tvivlade på äktheten

Bouteflikas besked har lämnats i skriftligt form och själv har han ännu inte trätt fram.

Arméns mäktige stabschef Ahmad Gaid Salah meddelade tidigare på tisdagen att han inte litar på att det första avgångsbeskedet kommer från Bouteflika själv. I helgen tog arméledaren initiativ till en konstitutionell process för att avsätta Bouteflika med hänvisning till dennes sviktande hälsa. Under tisdagen har han försökt skynda på detta arbete och försökt få den att starta direkt, vilket den privatägda algeriska tv-kanalen Ennahar rapporterat.

Ahmad Gaid Salah, som sakta men säkert skiftat position när protesterna i algeriska städer växt i styrka, sade att han står på folkets sida och att det inte fanns någon tid att förlora.

”Förändrar ingenting”

Måndagens besked möttes av skepsis bland demonstranterna.

-Bouteflikas beslut kommer inte att förändra något, säger Mustapha Bouchachi, advokat och en av de ledande aktivisterna inom proteströrelsen som svept genom Algeriet de senaste veckorna.

– Det viktiga för oss är att vi inte godtar övergångsregeringen. Fredliga protester kommer att fortsätta.

Och så skedde på tisdagen. Hundratals studenter marscherade i huvudstaden Alger med krav på radikal förändring – och ett omedelbart maktskifte, där även den mäktiga militären tappar inflytande.

I den fredliga demonstrationen sjöng deltagarna ”Vi vill ha ett regimskifte” och ”Vi vill inte ha Bouteflika eller Said”. Said Bouteflika är den 82-årige presidentens yngre bror, som enligt kritiker leder ett egentligt maktetablissemang bakom kulisserna.

Än så länge har endast ett av Algeriets oppositionspartier, islamistiska MSP, kommenterat Bouteflikas besked.

”Detta steg tas för att bevara det politiska systemet”, säger partiet i ett uttalande.

Knappt synts till

Abdelaziz Bouteflika har bara framträtt offentligt vid ett fåtal tillfällen sedan han drabbades av ett slaganfall för fem år sedan, och då i rullstol. Frågetecken har satts för hans hälsa – och för huruvida det verkligen är han som styr landet i dagsläget.

I helgen skapades en övergångsregering, enligt officiella uppgifter på Bouteflikas initiativ. Den har inte mötts av något oppositionellt erkännande. Arméns stabschef Ahmad Gaid Salah behåller sin post som vice försvarsminister i den nya regeringsbildningen.

Fakta: Abdelaziz Bouteflika

  • Abdelaziz Bouteflika föddes i en algerisk familj i Marocko 1937. 19 år gammal anslöt han sig till Algeriets Nationella befrielsefront (FLN), som stred mot det franska kolonialstyret. När landet blev självständigt 1962 utsågs Bouteflika till minister av Ahmed Ben Bella, det fria Algeriets första president.
  • 1978 dog den dåvarande presidenten Houari Boumédiènne. En maktkamp utbröt och utrikesminister Bouteflika dömdes mot sitt nekande för att ha stulit pengar från statskassan under sin tid som diplomat. Han lämnade politiken och reste utomlands i en ”självvald exil”.
  • Flera år senare återvände Bouteflika, då till ett Algeriet på randen till det förödande inbördeskrig som skulle komma att rasa i ett årtionde. Med stöd av militären gjorde han politisk comeback och valdes till president 1999. Han lade stor kraft på flera försoningsprojekt som gav amnesti åt stridande generaler och islamister. Projekten anses lyckade – 2002 var freden ett faktum.
  • Sedan dess har den nu 82-årige Abdelaziz Bouteflika valts om tre gånger – 2004, 2009 och 2014. 2009 översåg han en ändring av grundlagen som gjorde fler mandatperioder än två möjliga, till befolkningens växande förtret.
  • 2013 drabbades Abdelaziz Bouteflika av en stroke. Han blev delvis förlamad och tros lida av talsvårigheter. Sedan dess har han bara synts offentligt enstaka gånger – då i rullstol.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.