Sveriges Radios korrespondent Nils Horner. Foto: SR/TT

Misstänkta med koppling till mordet på Horner gripna

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har gripits i Afghanistan misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot ett utländskt företag. Personerna tillhör den grupp som tagit på sig skulden för mordet på radiojournalisten Nils Horner. Det uppger talesmannen för underrättelsetjänsten i Afghanistan för Ekot.

På onsdagsmorgonen kom uppgifter om att ledaren för en militant grupp, Mahaz-e-Fadaian vilket kan översättas till Självmordsfronten, hade gripits. Gruppen har tidigare sagt sig ha utfört mordet på Sveriges Radios korrespondent Nils Horner för snart ett år sen. Gruppen sa då att de dödat vad de ansåg vara en brittisk spion.

Men talesmannen för underrättelsetjänsten i Afghanistan säger nu till Sveriges Radio Ekot att det är två personer gripna misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot ett utländskt företag. Personerna är medlemmar av gruppen som tagit på sig mordet.

Nils Horner

– Personerna som vi har gripit är inte misstänkta direkt för mordet på Nils Horner. De planerade ett attentat mot ett utländsk mål i området Shirpour i Kabul. De tillhör gruppen Mahaz-e-Fadaian som vi tror ligger bakom Nils Horners mord, säger Abdul Hasib Sedigi som är talesperson för säkerhetspolisen vid Afghanistans inrikesministerium till Ekot.

Han tillägger att personer som tillhör denna grupp är farliga terrorister och ligger bakom flera attentat.

– Vi har information om att denna grupp kan ha utfört mordet på Nils Horner och de har tagit på sig detta också, säger Abdul Hasib Sedigi.

Uppgifter skickade till svenska utredare

Nils Horner, 51, som arbetade för Sveriges Radio, sköts till döds i huvudstadens diplomatkvarter den 11 mars förra året. Horner sköts i huvudet i fullt dagsljus, på en gata i centrala Kabul när han var i färd med att rapportera för Ekot inför fjolårets presidentval i Afghanistan.

Knappt två veckor efter att Horner mördats sköts hans medarbetare, journalisten Sardar Ahmad, ihjäl.

Uppgifterna om gripandet har vidarebefordras till de svenska utredarna.

– Undersökningen i Sverige pågår fortfarande, säger Anders Skiöldebrand vid den svenska ambassaden i Kabul till Reuters.

– Jag har noterat att uppgifterna har kommit till oss, men vill inte kommentera vilka åtgärder vi kommer att vidta, säger den ansvarige åklagaren i Sverige Krister Petersson till SVT.

– Vi har en utredning som vi arbetar med kontinuerligt, men jag vill inte kommentera detta ytterligare då det skulle kunna försvåra utredningen, säger Krister Petersson.

Ekots chef Anne Lagercrantz säger till TT att hon tycker det är oklart vilken gruppen är, hur gripandena gick till och har också svårt att bedöma trovärdigheten i gruppens påstående att man utförde mordet.

– Vi hoppas så klart innerligt att de skyldiga ställs inför rätta men de här uppgifterna är väldigt osäkra.

Uppgifterna om gripandet är nya även för Sveriges ambassad i Kabul, säger UD:s kommunikationschef Charlotta Ozaki Macías till TT. Det är oklart om gripandet har med Horner-mordet att göra.

– Ambassaden håller på och utreder det, säger Ozaki Macías.

Anklagades för att vara spion

Självmordsgruppen har själv beskrivit sig som avhoppare från den afghanska talibanrörelsen. De afghanska myndigheterna beskriver gruppen, som i Afghanistan går under namnet Mahaz-e-Fedaiyan, som en terroristorganisation.

Gruppen som sa sig ligga bakom mordet på Horner har också tagit på sig skulden bland annat för mordet på guvernören i provinsen Logar hösten 2013.

Enligt ett uttalande på gruppens hemsida och Facebooksida i fjol ska Sveriges Radios mördade Asien-korrespondent Nils Horner ”inte ha varit journalist utan agent för MI6” – och ha dödats av den anledningen. MI6 är en brittisk spiontjänst.

Nils Horner hade både svenskt och brittiskt medborgarskap.

Fångade på bild

Gruppens ledare, haji Najibullah, tros också vara ansvarig för kidnappningen 2008 av The New York Times-journalisten David Rohde.

Ett ögonvittne berättade för Reuters att en av de två männen drog fram en pistol ur fickan och sköt Nils Horner i bakhuvudet. Horner stod då och talade med sin tolk. Två män har fångats på bild när de springer från platsen.

– Det var bara ett skott som avlossades, kulan träffade sedan en bil, berättade ögonvittnet Mohammad Zubair den 11 mars.

Fakta: Nils Horner

  • Nils Horner var svensk journalist och korrespondent vid Sveriges Radio.
  • Han var 51 år när han mördades i Kabul, Afghanistan, av två okända män den 11 mars 2014.
  • Hans främsta bevakningsområden var Asien och Mellanöstern, men han hade tidigare varit stationerad i såväl London som New York.
  • Närmast anhöriga var mor och syster.
  • Mordet utreds av afghansk polismyndighet men också Rikskriminalpolisen deltar. Även svensk polis på plats i Afghanistan av andra skäl har deltagit i utredningen. Strax efter mordet visade en videoupptagning hur två män flyr från brottsplatsen.

Källa: Sveriges Radio (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nils Horner

Mer i ämnet