Coronakrisen har slagit hårt mot turistnäringen i EU:s medlemsländer.
Nu vill EU-kommissionen att turismen ska komma igång igen och under onsdagen presenterar de ett nytt åtgärdspaket för resor och turism, rapporterar TT.
”Så fort som den epidemiologiska situationen tillåter det bör folk kunna resa säkert och återförenas med sina familjer, för både affärer och turism”, står det i riktlinjerna som presenteras.
I en första fas kan reserestriktioner lättas upp mellan länder som har en liknande situation när det kommer till bland annat risken för smittspridning. I en andra fas kan alla kontroller lyftas bort. Just nu befinner vi oss fortfarande i vad EU-kommissionen kallar för ”fas 0”.
Kan bli aktuellt att resa i sommar
EU ger inte någon rekommendation om exakt när medlemsländerna bör öppna upp för utlandsresor. Men Margrethe Vestager, EU-kommissionens vice ordförande, öppnar för att det kan bli möjligt att resa inom Europa redan till sommaren.
– Det kommer naturligtvis inte att bli en normal sommar för någon av oss. Men om vi arbetar tillsammans så behöver vi inte stå inför en sommar på hemmaplan, säger hon under en presskonferens, enligt TT.
Utöver rekommendationerna för hur ländernas gränser ska öppnas tar EU-kommissionen också upp en rad olika riktlinjer kring resande, exempelvis ett krav på ansiktsmask på flygplatser och flygplan.
EU: Gör vouchrar mer attraktiva
En del länder och reseföretag har velat se en öppning för att få göra undantag från konsumentskyddet och slippa återbetala resor som ställts in under coronakrisen. Men EU uppmanar istället rese- och flygbranschen att göra sina vouchrar mer attraktiva, enligt de riktlinjer som presenteras under onsdagen.
Redan den 15 maj kommer Estland, Lettland och Litauen öppna gränserna mellan varandra, för att möjliggöra resor mellan de baltiska länderna.
Det finns även planer på att öppna gränsen mellan Tyskland och Tjeckien och i juni öppnar Österrike sin gräns till Tyskland. Diskussioner pågår också om att öppna för turism mellan Grekland och flera andra länder, som Cypern, Tyskland, Österrike och Israel, skriver The Guardian.