Arkivbild från juli 2014. Poliser bevakar flygplatsen i norska Kristiansand efter terrorhotet mot Norge i somras. Foto: TT

Uppgifter: Norge och Danmark nästa terrormål

Uppdaterad
Publicerad

På en fransk hemsida pekas Norge och Danmark ut som nästa mål för terrorattacker. Norska säkerhetspolisen (PST) bekräftar att man känner till hotet.

– Vi känner till hotet och jobbar med att utreda om det är ett reellt hot, säger Siv Alsén, infomationsansvarig vid PST till norska TV2.

”Tar det på allvar”

Hotet har lagts ut på en fransk nätforum. Enligt PST får man in flera liknande tips dagligen.

Terrordåd mot fransk tidning

– Men vi tar det på allvar och ska undersöka det närmare, säger Jon Fitje Hoffman till NRK. Han uppger att han inte vet hur länge uppgifterna har legat ute på internet.

På frågan om han ser något samband med terrordådet i Frankrike, svarar han:

– Vi har inlett ett arbete för att se om det dinns någon koppling mellan de som ligger bakom terrorattentatet i Frankrike och personer som finns i Norge. Men än så länge har man inte funnit någon verifierad information om att det finns någon länk till Norge.

Utrikesministern: Får inte vika en tum

Den norska utrikesministern Börge Brende säger att han känner till uppgifterna.

– Jag är glad att PST tar detta på allvar. Men vi får inte låta oss skrämmas. Det är terroristernas mål. Vi får inte vika en tum, säger Brende till NRK.

I somras höjdes terrorberedskapen i Norge efter att PST fått uppgifter om att en extremistisk islamistisk grupp i Syrien planerade att genomföra en terroraktion i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet