SVT:s krimreporter Diamant Salihu pratar om Rawa Majids mamma

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s krimreporter Diamant Salihu om vem Rawa Majids mamma är och hennes roll i den svenska gängkriminaliteten. Foto: SVT

Uppgifter: Rawa Majids mamma gripen i irakiska Kurdistan

Uppdaterad
Publicerad

Gängledaren Rawa Majids mamma ska ha frihetsberövats i irakiska Kurdistan, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Gripandet ska ha skett på torsdagen i kvinnans hemstad Sulaymaniyya i den autonoma regionen irakiska Kurdistan i norra Irak, enligt uppgifter till SVT.

Det är inte säkert varför hon gripits eller om hon fortfarande är frihetsberövad.

I augusti 2023 skulle kvinnan ha börjat avtjäna ett fängelsestraff på 1,5 år för grovt penningtvättsbrott, men hon dök aldrig upp och har sedan dess varit internationellt efterlyst.

– Hon har varit en viktig, kanske till och med central, person. Polisen fick upp ögonen för Rawa Majid när man fick information om krypterade chattar sommaren 2020, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu och fortsätter:

– En av de som hade en krypterad telefon var Rawa Majids mamma. Hon visade sig då, enligt domstol, varit viktig för att hjälpa sin son tvätta pengar. Bland annat hittades flera dyra klockor värda nära en miljon kronor som hon gömt i en väns lägenhet. Domstolen menar även att hon tog emot kontanter som var brottspengar från narkotikaförsäljning.

Uppgifter: Kan finnas andra orsaker till gripandet

Svensk polis har nåtts av uppgifterna men det är oklart om kvinnan har gripits på grund av den internationella efterlysningen, enligt uppgifter till SVT.

Det finns spekulationer om andra skäl. En förklaring som nämns av uppgiftslämnare är att gripandet kan ha koppling till anklagelser som den israeliska underrättelsetjänsten har riktat mot sonen, om att han ska ha utfört tjänster åt Iran. Men det är obekräftade uppgifter.

Aftonbladet, som var först med att berätta om nyheten, har kontaktat kvinnans tidigare försvarsadvokat som inte känner till gripandet.

Enligt flera olika uppgiftslämnare ska Rawa Majid nu befinna sig i Iran.

Utrikesdepartementet uppger att de inte arbetar med fallet och hänvisar till polisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är egentligen Rawa Majid? Se SVT:s sammanfattning i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.