En delad bild som visar två scener.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pep i flera sekunder, sen exploderade de – Så gick det till när tusentals personsökare sprängdes i Libanon. Foto: AFP/X

Uppgifter: Så ska dådet mot Hizbollah med personsökare i Libanon ha gått till

Uppdaterad
Publicerad

Först kom ett meddelande som såg ut att komma från Hizbollahs ledning till minst 3 000 personsökare. Sekunder senare exploderade de.

Genom att gömma sprängmedel bredvid batteriet i personsökare ska Israel ha genomfört ett högteknologiskt dåd där minst nio personer dödats och omkring 2 800 personer skadats, enligt New York Times. Israel har varken kommenterat eller tagit på sig dådet.

Enligt New York Times, som hänvisar till amerikanska och andra anonyma källor, ligger Israel bakom explosionerna. Enligt CNN ska operationen vara ett samarbete mellan den israeliska militären och den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Klockan 15.30, lokal tid, ska de som haft sin personsökare påslagen nåtts av ett meddelande som såg ut att komma från Hizbollahs ledning. Det gjorde det inte, utan istället aktiverade det en detonation. Runt 1 000 personsökare exploderade kort senare efter att ha signalerat om meddelandet i några sekunder. I dådet dödades minst nio personer och omkring 2 800 personer skadades, enligt Libanons hälsodepartement.

Explosioner i Libanon – flera döda

Tidigare i år begränsade Hizbollah användningen av mobiltelefoner. Anledningen till att de istället använder sig av personsökare är för att inte bli övervakade eller spårade genom mobiltelefoner, enligt medier. Sökarna kan ta emot meddelanden men inte ringa samtal.

Personsökare manipulerades med sprängmedel

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska 5 000 personsökare ha beställts av företaget Gold Apollo för flera månader sedan. New York Times skriver att det inte är känt när sökarna anlänt till Libanon.

Innan de levererades ska personsökarna ha manipulerats med flera gram sprängmedel som placerats bredvid batteriet. I sökarna ska även en fjärrstyrd utlösare installerats, enligt tidningen.

Enligt Hsu Ching-Kuang, grundare till det Tawiwan-baserade Gold Apollo, ska personsökarna inte ha tillverkas i Taiwan utan istället i Europa av företaget BAC.

– Designen och tillverkningen av produkten hanterades helt och hållet av BAC, säger han till Sky News.

Även i Syrien ska personsökare hos personer allierade med rörelsen ha detonerat.

Att Israel valde att detonera personsökarna på tisdagen ska ha berott på att Hizbollah var nära att avslöja dem. Enligt israeliska källor planerade de att utföra dådet vid ett fullskaligt krig mot Hizbollah, skriver Axios.

Dådet har skapat stor skäck hos libaneser. Flera personer har dragit ut sladden till tv och uppges att vara rädda för att svara i telefon när det ringer.

– Många är osäkra på vad som kommer hända nu och hur det kommer drabba dem, säger frilansjournalisten Lina Malers som är på plats i Beirut.

Alexander Atarodi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mellanösternexperten Alexander Atarodi om de exploderande personsökarna i Libanon. Foto: SVT

Det är en personsökare

Personsökare är en enhet som kan ta emot anrop eller meddelanden från en central genom signaler. De går inte att ta kontakt från en personsökare utan den kan endast ta emot meddelanden.

Personsökare sänder inte ut några radiosignaler. Därför har de använts på till exempel sjukhus, eftersom de inte riskerar att störa andra apparater. Det används även i andra miljöer som är känsliga för störningar, som i teknikintensiva fabriker.

Hizbollah använder personsökare bland annat för att undvika att Israel ska kunna spåra medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Libanon – flera döda

Mer i ämnet