• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hebatullah Akhundzada är talibanernas nya ledare. Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi/TT/Afghan Islamic Press

Följ det senaste om läget i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Afghanistan

Talibanerna presenterar nytt styre

Ett nytt talibanstyre presenteras i Afghanistan på en presskonferens och enligt en talespersonen Zabihullah Mujahid ska styret endast betraktas som tillfälligt.

- Vi vet att folket i vårt land har väntat på en ny regering, säger talesman Zabihullah Mujahid enligt BBC.

Mulla Mohammad Hasan Akhund blir det nya styrets ledare, rapporterar AFP. Han föddes i Kandahar och var med och grundade rörelsen på 90-talet. Under talibanernas tidigare regering i Afghanistan hade han bland annat posten som utrikesminister, enligt Times of India.

Enligt uppgift är det talibanernas högste ledare, mulla Mawlawi Haibatullah Akhundzada, som pekat ut Mohammad Hasan Akhund som ny statschef.

Mulla Abdul Ghani Baradar kommer att bli biträdande ledare. Baradar har tidigare pekats ut av bedömare som den som sannolikt blir politiskt ansvarig. De senaste åren har han ansvarat för talibanernas politiska kansli i Qatar, varifrån fredssamtal med bland annat USA ägt rum.

Talespersonen Zabiullah Mujahid presenterar Sirajuddin Haqqani, ledare för det mäktiga och terrorstämplade Haqqaninätverket som misstänks ha kopplingar till Pakistans underrättelsetjänst, som inrikesminister. Sirajuddin Haqqani är sedan tidigare efterlyst av FBI.

Mulla Yaqoob,  chef för talibanernas militärkommission och son till talibangrundaren mulla Omar, utses till tillfällig försvarsminister.

Utrikesminister blir talibanledaren Amir Khan Muttaqi.

Texten uppdateras.

Pinnat inlägg

Högste ledaren: Sharialagar ska gälla

Talibanernas hemlighetsfulla högste ledare Hibatullah Akhundzada lät publicera ett uttalande på engelska efter att delar av den nya afghanska "regeringen" presenterats, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Jag försäkrar alla landsmän att personerna kommer att arbeta hårt för att upprätthålla islamiska regler och sharialagar i landet", meddelade Hibatullah Akhundzada.

Akhundzada tog över ledarskapet 2016 när den dåvarande talibanledaren mulla Mansour Akhtar dödades i en drönarattack. Han tros vara i 50-årsåldern och beskrivs som en hårdför islamist som ligger bakom mycket av talibanernas extrema tolkning av islam.

WHO: Vårdinrättningar i Afghanistan i fara

Majoriteten av Afghanistans vårdcentraler och sjukhus hotas av stängning om donationer inte kommer in på grund av talibanernas maktövertagande. FN:s hälsoorgan WHO varnar för att så mycket som 90 procent av landets 2 300 vårdcentraler och sjukhus kan tvingas stänga redan den här veckan.

Operationer kommer att pausas på en stor del av vårdinrättningarna. Vissa uppskattningar tyder på att 90 procent av dem kommer upphöra med sin verksamhet senare i veckan. Det lär tyvärr leda till ökad dödlighet, säger WHO:s ansvariga regionschef Rick Brennan.

WHO försöker nu fylla tomrummet när donationerna uteblir med egen finansiering av utrustning till åtminstone 500 av vårdcentralerna och sjukhusen. Avtal med Qatars regering för leveranser av medicinsk utrustning per flyg är också på gång, enligt Rick Brennan.

Nästa leverans ska förutom covidtest och första hjälpen-väskor innehålla utrustning för behandling av kroniska åkommor.

(TT)

Talibanerna välkomnar Merkel på ett besök – vill återuppta relationen med Tyskland

Talibanerna vill ha en bättre och mer vänskaplig relation med Tyskland, det säger Zabihullah Mujahid, talesperson för talibanerna, enligt Reuters.

När talibanernas första regering föll 2001 arrangerade en konferens i Bonn som skulle lägga grunden för ett demokratiskt Afghanistan. Nu vill talibanerna återuppliva relationen.

– Vi vill återuppliva den vänliga atmosfären
fanns mellan afghaner och tyskar. Nästa regering blir
baserat på en vänskaplig relation med Tyskland, sa Zabihullah Mujahid under en presskonferens.

Talibanerna vill att Tyskland ska stötta i den humanitära
sektorn, inom hälso- och sjukvården, samt i utbildning och med infrastruktur.

Mujahid sa att talibanerna skulle vara "mycket glada" att välkomna Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel för ett besök i Afghanistan.

Den tyska militären evakuerade mer än 5 000 människor från
Kabul flygplats i slutet av augusti, men tusentals tidigare
lokalpersonal och deras familjer finns fortfarande i landet.

Snart presenteras talibanska regeringen

Zabihullah Mujahid, talesperson för talibanerna säger att deras regering snart kommer att presenteras, rapporterar Reuters.

Uttalandet kom under en presskonferens strax efter att talibanerna påstår sig tagit över Panjshirdalen. Motståndsrörelsen säger att övertagandet av dalen inte stämmer.

Exakt när den nya afghansk regering kommer att meddelas framgår inte.

Brittisk politiker tar tillbaka påstående om att soldater ska ha tagit sina liv

Förra veckan sa brittiska ledamoten James Heappey att flera före detta brittiska soldater hade tagit sina liv på grund av ilska över USA:s tillbakadragande från Afghanistan.

Nu drar han tillbaka sitt påstående, enligt Reuters.

"Egentligen var det jag syftade på felaktigt", ska han ha sagt i tv-kanalen BBC under måndagen.

Heappey menar dock att de fortsätter att undersöka saken.

"Vi tittar mycket, mycket noga på om det är sant eller inte".

Påståendet tas tillbaka efter att en talesman för Storbritanniens försvarsdepartement förnekar uppgifterna.

Talibanerna påstår sig ha tagit kontroll över Panjshirdalen

Talibanerna uppger att de har tagit full kontroll över Panjshirdalen. Det säger talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid, rapporterar Reuters.

"Talibanerna har tagit full kontroll över Panjshirdalen, det sista området i Afghanistan som har kontrollerats av motståndsrörelsen", säger han, enligt nyhetsbyrån.

Bilder i sociala medier visar talibaner framför provinsguvernörens ägor.

"Med den här segern har vårt land helt och hållet tagits ur krigets träskmark", säger Zabihullah Mujahid.

Uttalandet kommer efter att situationen i Panjshir, norr om Kabul, de senaste dagarna intensifierats och under helgen utmynnat i strider mellan talibaner och rebeller.

Motståndsrörelsens ledare Ahmad Massoud, som under gårdagen vädjade om vapenvila, säger att kampen om Panjshir ska fortsätta.

"Talibanernas utspel om ockupation av Panjshir är falskt. NRF:s styrkor är på plats på alla strategiska platser runtom i dalen för att fortsätta kampen", skriver de i ett Twitter-inlägg.

Toppgeneral: Troligt med inbördeskrig

Det är sannolikt att bli inbördeskrig i Afghanistan. Det säger den amerikanske toppgeneralen Mark Milley i en intervju med Fox News.

– Jag tror att det är en hög sannolikhet för ett bredare inbördeskrig och att det i sin tur leder till förhållanden som återuppväcker al-Qaida eller får IS att växa, eller andra terrorgrupper, sa Milley.

Han tror inte att talibanernas nya styre kommer att kunna upprätthålla en stabilitet i landet.

- Du kan se en pånyttfödd terrorism som kan komma att frodas i regionen inom 12, 24, 36 månader. Vi kommer att övervaka det noga, säger Milley.

Talibanerna kommer djupare in i Panjshirdalen

Talibanerna ser ut att vinna allt mer mark kring Panjshirdalen, den sista platsen i Afghanistan som rörelsen inte har kontroll över.

"Många har flytt från byar i området de senaste dagarna", skriver den italienska hjälporganisationen Emergency, som driver ett sjukhus i Panjshir, enligt nyhetsbyrån AFP.

Talibanerna har enligt Emergency nått fram till byn Anabah omkring 25 kilometer in i dalen, där organisationen driver en kirurgklinik.

Båda sidor säger sig ha tillfogat sin motståndare stora förluster. Många bedömare tror dock att rebellerna, som leds av Ahmad Massoud - son till tidigare rebelledaren Ahmad Shah Massoud , kallad "lejonet från Panjshir" - på sikt har mycket begränsade möjligheter att stå emot talibanerna. Dels då dalen i dag är helt omringad av talibankontrollerade områden, dels då talibanerna fått tillgång till mängder av nya vapen i kölvattnet av USA:s tillbakadragande och regeringsarméns kollaps. (TT)

Många afghaner fastnar i turkiska slumområden

Turkiet är i färd med att bygga en mur mot den iranska gränsen för att förhindra fler afghaner att ta sig in i landet. Turkiet är ett av de länder som har tagit emot flest flyktingar, men enligt president Erdogan är landet nu fullt och andra länder måste nu ta ansvar i flyktingfrågan.

Kvinnoprotest för rättigheter i Kabul

Kvinnor demonstrerade för sina rättigheter på lördagen i Kabul. De säger sig ha blivit bortkörda med tårgas och pepparsprej från talibanerna, rapporterar BBC.

Talibanerna å sin sida hävdar att protesten spårade ur, enligt afghanska Tolo News.

Det är den senaste av flera liknande protester i städerna Kabul och Herat. Kvinnorna kräver rätt att arbeta och att kvinnor ska ingå i den kommande regeringen.

Talibanerna säger en ny regering kommer att presenteras inom kort. De har tidigare sagt att kvinnor kommer att kunna arbeta i regeringen, men inte inneha ministerposter. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet