Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Necati Savas/EPA/TT

Uppgifter: Turkiet kan skjuta upp Sveriges Natoansökan ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet väntas skjuta upp ratificeringen av Sveriges Natoansökan tills efter oktober. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till egna källor. Skälet uppges vara de amerikanska flygplanen F-16, som Turkiet inväntar besked om att få köpa.

I somras rapporterades att det kan dröja fram till oktober innan det turkiska parlamentet ratificerar Sveriges Natoansökan. Halva månaden har nu passerat, och processen ser ut att kunna bli än mer långdragen.

President Recep Tayyip Erdogan har tidigare hävdat att försäljningen av stridsflyg inte hänger ihop med Sveriges Natomedlemskap, men i september sa han plötsligt att Turkiet säger ja till Sverige om USA håller löftet att sälja F-16-plan till landet. Nu rapporterar Reuters, med hänvisning till källor, att Turkiet kan dröja till efter oktober med att ratificera ansökan då man inväntar klartecken från USA om att få köpa stridsflygplanen.

Sverige och Nato

– Med tanke på bristen på förtroende i frågan om F-16 och Sverige skyndar Turkiet inte på att processen att ratificera Natoansökan och samtidigt letar man efter tecken på att USA vidtar åtgärder, säger en tjänsteman från Erdogans styrande parti AK till nyhetsbyrån.

Det amerikanska utrikesdepartementet förväntas någon gång söka kongressens godkännande för en försäljning av F-16-stridsflygplan samt moderniseringssatser. Enligt Reuters uppger två personer med insyn att Ankara vill agera i takt med Washington.

Erdogans presidentstab har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Ett par flygplan och en äldre man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur hänger affären ihop med stridsflygplanet F-35 och det ryska luftvärnssystemet S-400? Se bakgrunden här. Foto: Ronald Wittek/Leon Neal/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet