Foto: JIM WATSON/TT

Uppgifter: Waltz hade 20 Signalchattar

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att blåsa kring USA:s nationella säkerhetsrådgivare Mike Waltz.

Enligt fyra källor till Politico skapade Waltz regelbundet chattar på den krypterade appen Signal för att diskutera frågor rörande bland annat Ukraina, Kina, Gaza och Europa.

”Waltz byggde hela NSC:s (nationella säkerhetsrådet) kommunikationsprocess på Signal”, säger en av källorna.

Två av källorna säger sig ha deltagit i eller ha direkt kännedom om minst 20 chattar. Samtliga källor uppger att de sett känslig information diskuteras i chattarna.

Det innebär en mer omfattande användning av Signal än vad som tidigare rapporterats, enligt nyhetssajten. Högt uppsatta tjänstemän inom den nationella säkerheten har varnat för att tillvägagångssättet kan bryta mot bestämmelserna om att skydda känslig nationell säkerhetsinformation från utländska aktörer och federala lagar om registerhållning.

Privata mejl

Senast på tisdagen kom uppgifter om att den nationell säkerhetsrådgivaren använt sin privata mejl i sitt arbete för Vita huset och USA:s president.

Det hela startade med att det i förra veckan avslöjades att Waltz bjöd in en amerikansk journalist till en gruppchatt i Signal där ministrar och topptjänstemän diskuterade militära angrepp mot Jemen. Senare under veckan uppgavs även att mobilnummer, e-postadresser och i vissa fall lösenord till ministrar och högt uppsatta Trumptjänstemän – bland dem Waltz – går att hitta bland hackade data som dumpats online.

Talsperson i röd blazer vid bord, omgiven av namnskyltar och kollegor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tulsi Gabbard, chef för USA:s nationella underrättelsetjänst, sa att det var ett misstag att journalisten på The Atlantic lades till i den chatt på Signal där känsliga krigsplaner diskuterades. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.