Det är New York Times som beskriver denna interna kamp, som enligt tidningen kan tvinga USA att se över sitt övervakningsprogram.
Tidningens uppgifter handlar dock främst om högt uppsatta politiker och tjänstemän bland nära allierade. Inget sägs om vad som händer med vanliga medborgare i dessa länder.
En högt uppsatt källa säger till tidningen att det var ett ”kolossalt dåligt omdöme” som lett till dagens skandal.
”Obama visste inget”
Frågan är också om president Barack Obama visste att till exempel Tysklands regeringschef Angela Merkel ska ha avlyssnats.
Enligt tidningen säger Obamas säkerhetsrådgivare Susan E. Rice att presidenten inte visste något.
Det var hennes motsvarighet i Tyskland, Christoph Heusgen, som först tog kontakt med USA sedan beskyllningarna om avlyssning avslöjats av nyhetsmagasinet Der Spiegel.
I ett ”ilsket telefonsamtal” med sin kollega fällde Rice de nu beryktade orden att Merkel inte avlyssnas och inte heller kommer att avlyssnas i framtiden.
Redan under Bush
Uttalanden kan alltså tolkas som en bekräftelse på att Merkel har avlyssnats tidigare.
Enligt New York Times ifrågasatte Rice inte heller de bevis som tyskarna lade fram om NSA:s avlyssning. Bevisen ska enligt tidningen gå tillbaka ända till president George W. Bushs presidenttid.
Frågan uppstår också varför presidenten inte skulle ha underrättats och varför man ägnat sig åt en så känslig sak som att avlyssna en av de trognaste allierade.
Tidningens källor säger diskussionen rör NSA:s politiska omdöme. Man har alltså gjort det som gick att göra – på grund av avancerad teknik – utan att ställa frågor om vilka politiska skador ett sådant beteende kan orsaka.
Ingå avtal
Nu talar tidningen om att det finns överväganden att ingå ett avtal med Tyskland om att man i fortsättningen inte ska ägna sig åt den här typen av aktioner allierade emellan.
USA har redan sådant avtal med tre engelsktalande länder – Kanada, Nya Zeeland och Storbritannien.
Tyskland har varit intresserat av ett sådant avtal, men USA har hittills varit tveksamt därför att andra länder också skulle kräva en liknande förmånsbehandling.
Bland annat har man diskuterat det tidigare med Frankrike, fast – enligt tidningen – Frankrike ska driva ett större projekt med industrispionage i USA.
Nu håller en översyn på att ske över USA:s hela policy i frågan.
Det utförs dels inom presidentens organ Nationella Säkerhetsrådet, dels i en särskild femmannagrupp med bland annat Richard A. Clarke som medlem.
Han har varit högt uppsatt säkerhetsrådgivare åt både president Bill Clinton och president George W. Bush.